Остап Стахів під час засідання суду. Джерело: "Суспільне"

Арешт на 60 діб без можливості застави: "антивакцинатору" Стахіву обрали запобіжний захід

У середу, 2 жовтня, Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід для Остапа Стахіва. Йому призначили арешт без права внесення застави терміном на 60 діб. Стахіва підозрюють у шахрайстві та поширенні інформації про розташування підрозділів Збройних сил України.

Про це повідомило "Суспільне". Журналісти зазначили, що прокурор наполягав на обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Він пояснив, що підозрюваний може змінити місце перебування, знищити або сховати документи, які мають важливе значення для слідства, та вплинути на свідчення людей.

Підозрюваний назвав дії правоохоронних органів фарсом проти нього та звинуватив сторону обвинувачення в упередженості. Остап Стахів і його адвокат заявили, що всі підозри є необґрунтованими та просили у відмові в застосуванні будь-яких запобіжних заходів через безпідставність.

О 13:24 суд пішов у нарадчу кімнату. О 14:35 суддя Віктор Романюк оголосив рішення — тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави.

"Без доказів, без нічого винесли рішення тримати мене під вартою, але я не боюся тюрми, не боюся СІЗО, я йду за свій український народ. Українці, знайте, що вони зараз хотіли зламати мене, зламати вас, щоби ми один одного не захищали, залишали в біді та віддавали на поталу злочинцям. Ми з вами захищаємо свої права, захищаємо конституцію та свій край. Можливо, хтось боїться йти стежкою правди, а я не боюся йти стежкою правди", — прокоментував рішення Остап Стахів.

У Галицькому суді перед цим вже чотири рази відбувалися засідання, де мали обрати запобіжний захід Остапу Стахіву. 25 вересня та 27 вересня підозрюваний не з'явився на засідання через те, що його разом з адвокатом викликали на слідчі дії в іншому кримінальному провадженні. 30 вересня суд оголосив про перерву через клопотання про відвід судді, яке подав підозрюваний. Однак його не задовольнити. 1 жовтня Стахів подав нові клопотання про відвід слідчого, прокурора та судді.

У помешканні Остапа Стахіва 25 вересня працівники СБУ провели обшуки. Також йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • шахрайство (Максимальне покарання — позбавлення волі на три роки);
  • несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану (максимальне покарання — позбавлення волі на вісім років).

За даними СБУ, за декілька місяців до початку повномасштабного вторгнення Росії він "підбурював" людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати державні установи під виглядом "руху антивакцинаторів".

"Окрім того, він організував онлайн-курси "журналістики", на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні", — йдеться у повідомленні СБУ.

За інформацією правоохоронців, під час одного зі своїх прямих ефірів у соціальних мережах фігурант публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку.

Нагадаємо, прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею про дезертирство у зв'язку із заявою військовослужбовця 56 окремої мотопіхотної бригади Сергія Гнезділова. Він самовільно залишив місце служби через відсутність врегулювання питання демобілізації українських бійців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.10.2024 15:20