Підозра Остапу Стахіву. Джерело: СБУ

Розкрив розташування ТЦК, роздавав "липові" посвідчення: нові підозри "антивакцинатору" Стахіву

Слідчі та правоохоронці зібрали доказову базу для оголошення нової підозри львівському блогеру Остапу Стахіву. Раніше він уже отримував підозру за спроби захоплення державної влади в Україні.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Тепер йому інкримінують поширення інформації про розташування Збройних сил України та шахрайство.

Через власні акаунти в соцмережах "блогер" розповсюджував деструктивний контент. Окрім того, за даними слідства, в січні 2024 року Стахів, позиціонуючи себе активістом, вів прямий ефір зі своїм підписником. Під час ефіру він розповсюдив інформацію про розташування особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини з можливістю їх ідентифікації на місцевості.

Надалі підозрюваний публічно поширив відеозапис прямого ефіру на власній сторінці у Facebook і Telegram-каналі. В Офісі генерального прокурора наголосили, що таку інформацію могла використати країна-агресорка під час ведення війни.

Підозрюваний також реалізував злочинну схему заволодіння коштами громадян під приводом навчання в Інтернеті. Стахів організував онлайн-курси "журналістики", на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні. Вартість курсів становила сім тисяч гривень з одного слухача. По завершенні навчання фігурант обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналістів міжнародного зразка. Однак видавав "випускникам" фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року ("Галицькі вісті").

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили мобільні телефони й інші речові докази злочинної діяльності. Зловмиснику повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану;
  • шахрайство.

Зараз розв’язують питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до підривної діяльності проти України.

Правоохоронці не вказали ім'я фігуранта, але за обставинами справи зрозуміло, що йдеться про Остапа Стахіва, у якого 25 вересня пройшли обшуки. У часи пандемії коронавірусу він був одним з очільників руху антивакцинаторів. У листопаді 2021 року Служба безпеки України оголосила Стахіву підозру в поваленні державного ладу. Він проходив психіатричну експертизу.

Нагадаємо, вчора прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею про дезертирство у зв'язку із заявою військовослужбовця 56 окремої мотопіхотної бригади Сергія Гнезділова. Він самовільно залишив місце служби через відсутність врегулювання питання демобілізації українських бійців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.09.2024 17:47