Фото: Офіс президента

Атака на військову базу США в Йорданії: Байден доручив напрацювати відповідь, — Politico

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден дав завдання розробити заходи у відповідь на атаку проіранських угруповань на американську військову базу в Йорданії, яка відбулася ввечері 27 січня.

Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела.

"Байден наказує своїм радникам представити низку варіантів відповіді США, які б сильно стримали інші атаки, а також не розпалювали тліючий регіон", — йдеться у матеріалі.

Наголошується, що координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повторив обіцянку Байдена відреагувати на напади. Проте зазначив, що США не будуть діяти поспішно.

"Ми не прагнемо нової війни. Ми не прагнемо до ескалації. Але ми обов’язково зробимо те, що вимагається", — зазначив Джон Кірбі.

Він додав, що остаточна відповідь буде враховувати, "що ці групи, підтримані Тегераном, щойно забрали життя американських військових”.

Водночас посилаючись на неназваних офіційних осіб, видання зазначає, що Пентагон розглядає кілька варіантів: удари по іранських військово-морських силах у Перській затоці або іранських військових в Іраку чи Сирії. Джерела газети припустили, що, якщо Байден схвалить відповідне рішення, "заходів у відповідь", швидше за все, слід очікувати в найближчі декілька днів.

До того ж Politico відзначає зростання занепокоєння щодо дій американського лідера серед членів демократичної партії, зазначаючи, що деякі з них "дедалі більше стурбовані" тим, що президентство Байдена може бути "перервано" подіями за кордоном. 

Нагадаємо, 27 січня ввечері на північному сході Йорданії поблизу сирійського кордону безпілотник атакував американських військових. Унаслідок події троє осіб загинули, багато хто отримав поранення. Президент США Джо Байден поклав відповідальність за напад на американських військових на підтримувані Іраном угруповання.

Згодом видання Bloomberg заявило, що на президента США Джо Байдена посилюється тиск після того, як троє американських солдатів загинули в результаті удару безпілотника в Йорданії. Від нього вимагають рішучіших дій щодо Ірану. Автори Bloomberg зазначили, що цей напад ставить Байдена перед рішенням, яке буде одним із найважливіших за час його президентства. Він хоче покарати винних у нападі й утримати Іран від його дій у регіоні. Але це може призвести США до прямої конфронтації з керівництвом Тегерана.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.01.2024 12:06