Джо Байден. Джерело: Офіс президента України

Байден готує рішучу відповідь Ірану через смерть американських військових: Bloomberg з’ясував деталі

На президента США Джо Байдена посилюється тиск після того, як троє американських солдатів загинули в результаті удару безпілотника в Йорданії. Від нього вимагають рішучіших дій щодо Ірану.

Про це повідомив Bloomberg. Співрозмовник журналістів, знайомий із позицією США, сказав, що удар, внаслідок якого також поранили щонайменше 34 людини, викличе рішучішу реакцію, ніж заходи, які США зробили після того, як бойовики ХАМАС напали на Ізраїль 7 жовтня та спровокували нову війну на Близькому Сході.

Одна з можливостей — це таємні дії, під час яких США завдадуть удару по Ірану, не заявляючи про свою причетність до цього, проте посилаючи чіткий сигнал. Адміністрація Байдена також може атакувати іранських чиновників, як це зробив колишній президент Дональд Трамп, коли наказав убити генерала Касема Сулеймані у Багдаді 2020 року.

Автори Bloomberg зазначили, що цей напад ставить Байдена перед рішенням, яке буде одним із найважливіших за час його президентства. Він хоче покарати винних у нападі й утримати Іран від його дій у регіоні. Але це може призвести США до прямої конфронтації з керівництвом Тегерана.

Він також має зважити потенціал подальших економічних потрясінь, оскільки США борються з бойовиками-хуситами — ще одним іранським проксі. Ті завдали шкоди світовому судноплавству, атакуючи комерційні судна у Червоному морі, на долю якого припадає 12% світового торговельного судноплавства.

Байден уже пообіцяв вжити заходів у відповідь після нападу на базу під назвою "Вежа 22", розташовану на північному сході Йорданії недалеко від кордонів Іраку та Сирії.

"Ми притягуватимемо всіх винних до відповідальності на той час і в такий спосіб, який ми оберемо", — сказав він.

Бази США в Іраку та Сирії неодноразово зазнавали обстрілів з боку угруповань, які підтримували Іран, з моменту початку війни між Ізраїлем і ХАМАСом 7 жовтня. Хоча в цих двох країнах багато військовослужбовців дістали поранення, жоден з них не загинув.

Напад в Йорданії ознаменував першу загибель американців внаслідок ворожого нападу з того часу, як Ізраїль і ХАМАС вступили у війну. Передбачалося, що двоє морських котиків загинули минулого тижня після того, як вони зникли безвісти 11 січня під час конфіскації іранської зброї, призначеної для хуситів.

У США на Байдена вже зростає тиск з метою вжити прямих заходів проти Ірану, а республіканці в Конгресі звинуватили Байдена в боязкій реакції на дії іранських проксі.

"Реакція адміністрації Байдена лише спровокувала нові напади. Настав час діяти швидко та рішуче, щоби це побачив увесь світ", — заявив сенатор Роджер Вікер, головний республіканець у сенатському комітеті збройних сил.

У будь-якому разі аналітики стверджують, що США перебувають на порозі подальшого втягування у регіональний конфлікт. США завдали десятки ударів по іранських маріонетках в Іраку та Сирії, а також запустили хвилю ударів по хуситах у Ємені. Нічого з цього поки що не спрацювало. Насправді, як стверджують республіканці, подібні до Вікера, Іран тільки підбадьорився.

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії вперше за 15 років. Відповідна стратегія розроблялася через загрозу з боку Російської Федерації, яка зростає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.01.2024 10:10