Фото: Twitter Джо Байдена

Байден розкритикував "мирний план" Китаю і пригрозив Сі Цзіньпіну

"Мирний план", який запропонував Китай щодо закінчення війни в Україні, вигідний лише Росії та Володимиру Путіну. США відкинули ідею про мирні переговори за китайським сценарієм.

Таку заяву зробив президент США Джо Байден з посиланням на телеканал ABC News.

"Якщо Путін це підтримує, то як це може бути добре? Я не бачив у цьому плані нічого, що свідчило б про те, що в ньому міститься щось, що було б вигідним комусь іншому, крім Росії, якби цей китайський план був виконаний", — заявив Байден.

Також Байден категорично відкинув ідею про мирні переговори зі сторони Китаю у війні, назвавши це ірраціональним.

"Ідея про те, що Китай буде вести переговори щодо результатів війни, яка є абсолютно несправедливою для України, просто нераціональна", — сказав Байден.

Джозеф Байден пригадав свою розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном, яка відбулася влітку 2022 року, під час якої він попередив його про економічні наслідки допомоги РФ.

"Я мав дуже відверту розмову із Сі Цзіньпіном з цього питання. І я зауважив йому: Це не погроза, це просто твердження, заява про те, що, на мою думку, є реальним. Ви бачили, що сталося, коли решта світу, зокрема Європа, відчули жорстокість Путіна в Україні", — розповів політик.

Лідер США зазначив, що нагадав главі КНР, як сотні приватних компаній залишили російський ринок — від McDonald’s до Exxon, і так в усіх сферах.

"Я сказав: Якщо ви втягнетеся в таку саму жорстокість, підтримаєте ці звірства, ви можете відчути такі самі наслідки", — підкреслив президент США.

Водночас Байден підкреслив, що Сполучені Штати досі не бачили, щоб Китай передавав Росії летальну допомогу.

"Ми накладемо суворі санкції на кожного, хто це зробить", — додав президент США.

Раніше повідомлялось, що українська сторона ще до початку повномасштабного вторгнення Росії хотіла налагодити контакт для перемовин з Кремлем. Володимир Зеленський неодноразово звертався до різних партнерів, щоб вони вийшли на контакт з РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.02.2023 07:35