Фото: Слово і діло

Байден у День Незалежності України оголосив нові санкції проти Росії

У День Незалежності України президент США Джо Байден оголосив про нові санкції проти Російської Федерації, щоб притягнути до відповідальності росіян, які мають відношення до незаконного вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій.

Про це йдеться на офіційній сторінці Білого дому.

Він зазначив, що США продовжують працювати із країнами в усьому світі, щоб притягнути країну-агресора до відповідальності за воєнні злочини й інші звірства, які вона скоїла в Україні.

"Включно з насильницьким вивезенням тисяч українських дітей до Росії. Цих дітей викрали у батьків і утримували окремо від їхніх сімей. Це немилосердно. І сьогодні ми оголошуємо про нові санкції, щоб притягнути до відповідальності винних у цих примусових переміщеннях і депортаціях і вимагати повернення українських дітей у їхні сім'ї", — наголосив американський лідер.

Байден додав, що разом із країнами Європи США підтримують Україну в боротьбі за свободу зараз і допомагатимуть їй у довгостроковій перспективі.

"Я щиро сподіваюся, що наступного року українці зможуть відсвяткувати свій День Незалежності в мирі та безпеці, знаючи, як їхня надзвичайна мужність надихнула світ. Нехай цей день стане нагадуванням про те, що сили темряви ніколи не зможуть загасити полум’я свободи, яке живе в серцях вільних людей у всьому світі", — сказав він.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, Офіс генпрокурора почав розслідування щодо участі білоруського Червоного хреста у незаконній депортації українських дітей. Правоохоронці заявили, що організація грубо порушує норми Женевських конвенцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 17:59