Фото: Генштаб ЗСУ

Балканська країна таємно навчає українських військових

Північна Македонія завершила успішну підготовку першої групи українських військовослужбовців. Інформацію про навчання тримали в таємниці з міркувань безпеки.

Про це повідомила міністр оборони Слав'янка Петровська в інтерв'ю національному телеканалу "Македонське телебачення", пише Balkan Insight.

Посадовиця наголосила, що навчання проводилися "на об'єктах, що належать армії Республіки Північна Македонія, про що урядом було прийнято відповідне рішення".

Петровська запевнила, що Північна Македонія, яка вступила до НАТО у 2020 році, продовжить підготовку українських військових протягом 2024 року і "доти, доки в цьому буде потреба". При цьому міністр оборони не повідомила, яку саме підготовку пройшли солдати, або скільки солдатів пройшли чи пройдуть через цей процес.

Варто відзначити, що цей вишкіл робить Північну Македонію другою після Румунії балканською країною, яка запропонувала бази на своїй території для підготовки українських солдатів.

Нагадаємо, понад 100 тисяч військовослужбовців Збройних сил України пройшли інтенсивну підготовку в навчально-тренувальних центрах понад 30 країн-партнерів. Такі цифри актуальні станом на 21 листопада 2023 року.

Раніше французькі інструктори внесли зміни до програми навчань українських військових. Вони адаптували її до реальних умов війни з Росією. Зокрема, було збільшено застосування дронів. Також французи розкидали мертвих тварин в штучні окопи, щоб українці звикли до трупного запаху. Курс навчань змінили у відповідь на критику з боку українських військових. Вони влітку сказали, що навчання не дуже підходять для типу війни, з якою стикаються Збройні сили України в реальних умовах. Наприклад, методи НАТО передбачають перевагу в повітрі, якої українці не мають. Хоча українські військові високо оцінили інструкції з тактики піхоти та облаштування окопів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.11.2023 15:59