Символічний жест Жана Беленюка. Джерело: "Суспільне Спорт"

Беленюк символічним жестом завершив спортивну кар’єру: він зібрав повний комплект олімпійських медалей (відео)

Український борець греко-римського стилю та народний депутат України Жан Беленюк офіційно завершив спортивну кар'єру. Це сталося після завоювання бронзової медалі на Олімпіаді-2024 в Парижі.

Після перемоги над поляком Аркадіушем Кулиничем на Олімпійських іграх Беленюк символічним жестом підтвердив завершення виступів на професійному рівні: зняв борцівки та залишив їх у центрі рингу.

Востаннє Беленюк покидав мати під оголошення диктора, який перерахував досягнення титулованого борця. Символічний останній кидок Беленюка після виконання Жаном гопака провів тренер Мурад Саргсян.

"Зараз — якщо й будуть сльози, то сльози щастя, як і минулого разу. Буду сумувати за боротьбою, точно перебуватиму в спорті, буду підтримувати свою фізичну силу", — розповів Беленюк в коментарі "Суспільному Спорт".

Кар'єру Беленюк завершив, зібравши повний комплект олімпійських нагород: він також ставав срібним призером Ріо-2016, а 2021 року в Токіо приніс Україні єдину золоту медаль з усіх видів спорту.

Більше нагород за Беленюка в олімпійській історії України здобували лише фехтувальниця Ольга Харлан (шість медалей), плавчиня Яна Клочкова (п'ять медалей), стрільчиня Олена Костевич та веслувальниця Інна Осипенко-Радоміська (в обидвох — по чотири).

Окрім олімпійських нагород, за кар'єру Беленюк зібрав п'ять медалей чемпіонатів світу (два золота) та шість — європейської першості (три титули), а також вигравав другі Європейські ігри 2019 року.

Нагадаємо, що вчора пізно ввечері український боксер Олександр Хижняк став олімпійським чемпіоном. У фінальному бою "Полтавський танк" переміг представника Казахстану Нурбека Оралбая.

Це третя золота медаль для збірної України. Раніше на найвищу сходинку п'єдесталу сходили жіноча команда шаблісток на чолі з неперевершеною Ольгою Харлан і наша стрибунка у висоту Ярослава Магучіх. На теперішній момент Україна має три золоті, три срібні та чотири бронзові медалі, у загальнокомандному заліку "синьо-жовті" — на 15 місці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 08.08.2024 22:37