Фото: Урядовий портал

Бельгія допоможе відновлювати Україну: на відбудову двох областей виділили 150 млн євро

Бельгія спрямує 150 мільйонів євро на відбудову соціальної та енергетичної інфраструктури двох областей України. Йдеться про Київщину та Чернігівщину.

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Бельгія бере патронат над Києвом та областю, а також над Черніговом та областю й планує спрямувати 150 мільйонів євро на відбудову соціальної та енергетичної інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

Вказується, що відповідні меморандуми підписали виконувач обов’язків міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков та директор Бельгійського агентства з розвитку Enabel в Україні Дірк Депре. На церемонії був також присутній новопризначений посол Бельгії в Україні Люк Якобс.

Документи передбачають, що сторони будуть реконструювати, оновлювати та будувати об’єкти освіти, охорони здоров’я та енергетичної інфраструктури. Україна та Бельгія також співпрацюватимуть над посиленням стійкості нашої країни — будувати укриття та запроваджувати резервні системи енергопостачання та опалення. Сторони також домовилися сприяти розвитку партнерських відносин між бельгійськими та українськими представниками. 

"Ми цінуємо потужну військову підтримку Бельгії, яка є надзвичайно важливою для України. Окрема вдячність за важливе рішення Королівства Бельгія долучитися до відновлення Київської та Чернігівської областей. Ці меморандуми спрощують впровадження наших спільних програм та проектів, сприятимуть відновленню, економічному й соціальному розвитку України. Упевнений, що Бельгія буде брати значну роль у відбудові нашої держави", — заявив Шкураков.

Своєю чергою Люк Якобс наголосив, що це його друга місія в Україні як посла, але вже зараз він спостерігає значне розширення співпраці між Києвом та Бельгією. На його думку, це свідчить про консолідацію зусиль у відновленні України. Посол підкреслив, що безпекова угода, яку підписали президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо у травні 2024 року, є вказівником та основою для посилення співпраці між країнами на наступні роки.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква повідомляв, що Україна отримає від Бельгії 30 сучасних винищувачів F-16, але їхнє постачання буде здійснюватися до 2028 року. Він наголосив, що у винищувачів F-16 зовсім інша тактика ведення бою, аніж та до якої звикли українські воїни. Відтак, їм необхідно опанувати та відточити нові навички.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.08.2024 17:20