Фото: Sputnik

Бельгія надасть Україні рекордний пакет допомоги: що отримаємо

У п'ятницю, 27 січня, Бельгія оголосила про виділення рекордного пакета військової допомоги для України. Його сума сягає 92 млн євро.

Про це заявив прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо, передає HLN.

До того ж Брюссель передасть Києву 69 млн євро гуманітарної допомоги.

"З початку цієї війни наша країна докладає багато зусиль для підтримки України. Загалом наша країна вже надала 146 мільйонів євро військової допомоги. Сьогодні в Раді міністрів було прийнято рішення про надання Україні нового пакету військової допомоги в розмірі 92 мільйонів євро", — оголосив прем'єр-міністр.

Зазначається, що у цьому пакеті допомоги Україна отримає:

  • ракети AMRAAM;
  • легке протитанкове озброєння;
  • протитанкові гранати й гармати;
  • кулемети Minimi;
  • автоматичні гвинтівки типу Scar.
  • транспортні засоби, у тому ж числі легкі броньовані машини;
  • паливо. 

А от танків у цьому списку наразі немає. Міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер пояснила, що наразі Бельгія немає можливості для забезпечення українських військових танками.

"Ми не знайшли способу відповісти на цей запит. У нас на складі їх більше немає, а в торгівлі ми не знайшли жодного працюючого", — заявила міністр.

Нагадаємо, Білий дім вирішив передати Україні 31 танк M1 Abrams. Вартість допомоги становитиме 400 млн доларів.

До того ж уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Також повідомлялось, що європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2. Деякі з них надійдуть на озброєння ЗСУ вже у березні.

Читайте нас у Facebook й Telegram

Економіка, 27.01.2023 16:27