Фото: usembassy.gov

Білий дім відреагував на атаки безпілотників по Москві

Координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати надаватимуть усе необхідне для захисту територіальної цілісності України, проте не підтримують завдання ударів по Росії.

Про це він заявив в інтерв'ю CNN.

"Ми згодні з тим, що українці мають право на самооборону. Останні 15 місяців ми допомагали їм захищати себе і свою територію від російської агресії. Ми сказали, що не хочемо заохочувати чи сприяти атакам всередині Росії, тому що ми не хочемо бачити ескалацію війни за межами насильства, від якого вже страждає український народ", — сказав він. 

Водночас Кірбі не зміг підтвердити, що за атакою дронів по Москві стоїть саме Україна. 

"Ми все ще намагаємося отримати інформацію і скласти певне уявлення про те, що сталося... але я не можу сказати вам, що на цей момент у нас є якась точна інформація", — сказав Кірбі. 

Координатор Ради національної безпеки Білого дому наголосив, що Київ запевнив Вашингтон у тому, що ЗСУ не використовуватимуть американську зброю для ударів по Росії. 

"Я думаю, ми всі розуміємо, що якщо ми дамо Путіну те, що він вимагає, а це — війна проти Заходу, війна проти США, війна проти НАТО, то буде набагато більше страждань по всьому європейському континенту, тому ми не хочемо бачити ескалацію цієї війни", — сказав Кірбі.

Що відомо про атаку дронів на Москву і область

У вівторок, 30 травня, Москву та Підмосков'я масово атакували безпілотні літальні апарати. У Московській області вранці було чутно вибухи, працювала ППО, дрони врізалися в багатоповерхівки столиці РФ. У Міноборони Росії назвали Україну винною в "терористичній атаці безпілотними літальними апаратами по об'єктах у Москві".

У Шойгу заявили, що в "атаці було задіяно вісім безпілотних літальних апаратів літакового типу". Пропагандисти ж стверджують, що дронів було не менше трьох десятків. 

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на ранішню атаку дронами в Москві. Він відкинув причетність до цієї події України й заявив, що "російські дрони хочуть повернутися до своїх творців".

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm заявила, що до атаки причетні росіяни, які борються з путінським режимом й постійно перебувають у Російській Федерації.

Нагадаємо, речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат теж прокоментував атаку дронів. Він вважає, що ця атака стала наслідком внутрішніх проблем у Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.05.2023 22:22