Фото: прес-служба президента України

Білий дім зв'язувався з Кремлем перед візитом Байдена в Україну, — АР

У понеділок, 20 лютого, президент США Джо Байден відвідав Київ. Напередодні візиту американського лідера Білий дім нібито контактував із представниками Кремля щодо уникнення можливого конфлікту на тлі події.

Про це пише Associated Press.

За даними ЗМІ, адміністрація Байдена начебто зверталася до Москви, щоб уникнути "прорахунків", які могли б призвести до конфлікту між двома ядерними державами.

"Білий дім не став вдаватися в подробиці, але заявив, що незадовго до візиту Байдена "основна комунікація з росіянами відбулася для забезпечення деконфліктності", щоб уникнути будь-яких прорахунків, які можуть призвести до прямого конфлікту між двома ядерними державами", – зазначили в матеріалі.

Водночас журналісти наголосили, що візит Байдена в Україну став рідкісним випадком, коли президент США прибув у зону конфлікту, де ні Штати, ні їхні союзники не контролюють повітряний простір.

До слова, під час першої публічної появи Байдена в Києві лунала повітряна тривога. Тоді американський лідер разом із українським гарантом Володимиром Зеленським були на Михайлівській площі біля "стіни пам'яті" Героїв Небесної Сотні.

Нагадаємо, під час свого візиту президент США пообіцяв надати Україні черговий пакет військової допомоги на $500 млн. За словами Байдена, цього разу Штати передадуть системи HIMARS, протитанковий ракетних комплексів JAVELIN тощо.

Відомо, що востаннє президент США відвідував Україну ще у 2008 році — це був Джордж Буш-молодший.

Зазначимо, уранці 20 лютого в Києві перекрили низку вулиць у центрі міста. У соцмережах писали, що рух ускладнено через "іноземний кортеж".

Раніше ЗМІ повідомляли, що помічники президента США Джо Байдена нібито намагалися знайти способи, щоб привезти американського лідера в Україну. Зокрема шукали шляхи для таємного перетину кордону.

Байден покинув Київ близько 14:00 20 лютого після закінчення запланованих зустрічей та переговорів із Володимиром Зеленським.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.02.2023 15:00