Фото: Pixabay

Більша, ніж звичайна: на яку відпустку мають право неповнолітні працівники

В Україні працівники, які не досягли 18-річного віку, мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день. Під час складання графіка надання відпусток робітникам працедавець у першочерговому порядку повинен враховувати побажання неповнолітніх працівників.

Як повідомляє Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці, додаткові пільги з надання відпусток неповнолітнім працівникам передбачені ст. 195 Кодексу законів про працю України.

Протягом першого року роботи відпустка повної тривалості може бути надана за заявою працівника до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві. У випадку, якщо неповнолітній працівник був прийнятий на роботу після затвердження графіка відпусток на поточний рік, час надання відпустки за перший робочий рік встановлюється з урахуванням побажання неповнолітнього та проводиться доповнення графіка відпусток.

Водночас, згідно з ч. 5 ст. 80 КЗпП України й ч. 5 ст. 11 закону про відпустки, забороняється не надання щорічної відпустки неповнолітнім працівникам впродовж робочого року.

Нагадаємо, торік президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо впорядкування надання та використання відпусток. Кабінет міністрів у тримісячний термін має привести нормативно-правові акти у відповідність до закону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.08.2024 12:33