Фото: facebook.com/nabu.gov.ua

Бізнес-партнера Коломойського Михайла Кіпермана оголосили у розшук, — НАБУ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило в розшук колишнього бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана. Його та ще двох осіб підозрюють у причетності до організації схеми із розкрадання грошей "Укренерго".

Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

Кіпермана називають організатором схеми заволодіння електроенергією "Укренерго". Окрім Кіпермана, НАБУ розшукує Дмитра Кондрашова та Юлію Фролову, які теж фігурують у цій схемі.

Зазначимо, що вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно взяв під варту бізнесмена Михайла Кіпермана, якого НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) підозрюють у справі про схему із заволодіння електричною енергією ПрАТ "НЕК "Укренерго" на суму понад 716 мільйонів гривень та легалізації коштів. Відповідне рішення у середу, 24 січня, ухвалила слідча суддя ВАКС Леся Федорак.

"24 січня 2024 року слідчий суддя ВАКС за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, обрав запобіжний захід організатору злочинної схеми по заволодінню електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів. Суд задовольнив клопотання та обрав указаному підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання підозрюваного та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу", інформує прокуратура.

Додамо, що 11 січня 2024 року НАБУ і САП повідомили бізнесмену Михайлу Кіперману та іншим про підозру у заволодінні понад 716 мільйонів гривень. За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі" (на той час один з найбільших в Україні трейдерів) закупила у ПрАТ "НЕК "Укренерго" електричну енергію на суму понад 716 мільйона гривень. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми.

Нагадаємо, ПрАТ "НЕК "Укренерго" гроші за поставлену електроенергію так і не одержала. Коли ж компанія звернулася до банку з вимогою про погашення заборгованості, отримала відмову. Завдяки своєчасним діям НАБУ і САП на кошти у сумі понад 700 мільйона гривень на рахунках залучених до схеми компаній накладено арешт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.01.2024 13:15