Фото: соцмережі

НАБУ і САП завершили розслідування щодо двох нардепів, які намагались підкупити Найєма й Кубракова

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування у двох кримінальних провадженнях стосовно чинних народних депутатів та керівника суб’єкта господарювання, яких викрили на наданні неправомірної вигоди топ-посадовцям у сфері відновлення.

Про це повідомляють прес-служби НАБУ та САП.

Хоча антикорупційні органи не зазначають ім’я підозрюваних, але обставини справи вказують на народного депутата "Слуги народу" Андрія Одарченка та нардепа з групи "За майбутнє" Сергія Лабазюка.

За даними слідства, їх викрили на наданні неправомірної вигоди віце-прем'єр-міністру з відновлення України міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександру Кубракову та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафі Найєму.

Так, у межах досудового розслідування встановлено, що один з народних депутатів (Одарченко,  ред.) запропонував топ-посадовцю хабар за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено). Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити 8% від обсягу фінансування.

Надалі підозрюваний надав топ-посадовцю  особі, яка займає особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисячам доларів.

Під час розслідування іншого кримінального провадження встановлено наступне. Народний депутат (Лабазюк,  ред.), діючи за попередньою змовою з директором акціонерного товариства, запропонував топпосадовцям неправомірну вигоду за виділення 1 мільярд гривень додаткового фінансування робіт, яке виконувало підконтрольне їм зазначене товариство. Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити від 3% до 5% від обсягу фінансування.

Надалі особи надали частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 150 тисяч доларів. Дії усіх викритих осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 369 КК України.

Нагадаємо, міського голову Сум Олександра Лисенка, якого підозрюють у хабарництві, Вищий антикорупційний суд відсторонив від посади ще на два місяці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.01.2024 17:03