Фото ілюстративне зі соцмереж

Блокада польських перевізників на кордоні: скільки вантажівок стоїть на пунктах пропуску

У трьох пунктах пропуску на кордоні з Польщею триває блокада через протести польських перевізників. Там скупчилися близько 2800 вантажівок.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, у порівнянні з попереднім днем, прикордонники  спостерігають певне збільшення вантажівок. Станом на ранок 18 листопада  у чергах скупчилися близько 2800 вантажних транспортних засобів. 

"Найбільше в пункті пропуску Краківець, це десь 1200 вантажівок, у пункті пропуску Ягодин — 1100 вантажівок, і навпроти Рава-Руської — 500", — зазначив Демченко.

Він заявив, що на інших пунктах пропуску, де страйк не відбувається, також спостерігається скупчення автівок.

"Легкові авто можуть вільно перетинати кордон і для них рух не блокується", — йдеться в повідомленні.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

У Державній прикордонній службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Нагадаємо, 13 листопада Україна провела перемовини з польськими перевізниками щодо розблокування кордону. Поки що до спільного знаменника сторони не дійшли.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.11.2023 14:26