Фото: Telegram Tkachenko.UA

Блокування роботи комісії в Лаврі: Мінкульт подав заяву до поліції

Міністерство культури та інформаційної політики подало заяву до поліції через те, що представники УПЦ МП блокували роботу комісії на території Києво-Печерської лаври.

Про це повідомив очільник міністерства Олександр Ткаченко.

За його словами, сьогодні комісія не розпочала свою роботу через те, що представники Монастиря від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври не змогли пояснити, хто має ключі від будівлі. Також невідомі особи перешкоджали тому, щоб комісія потрапила усередину будівлі.

"За фактом перешкоджання роботі комісії була подана заява в поліцію. Брутальна поведінка представників УПЦ МП щодо представників Комісії глибоко дисонує з їхніми закликами до Бога. Завтра Комісія продовжить свою роботу у будь-якому випадку", — зазначив Ткаченко.

Водночас поліція Києва порушила кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, яке могло статися сьогодні на території Лаври.

"Санкція статті (171 статті ККУ, — ред.) передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень - ред.) або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває", — зазначають правоохоронці.

Нагадаємо, митрополит УПЦ МП Павло ("Паша Мерседес") погрожує президентові Володимирові Зеленському. Він і надалі не хоче виїжджати з Києво-Печерської Лаври.

29 березня священники Української православної церкви Московського патріархату були повинні звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Попри це, священники зібрали людей на молебень.

Водночас митрополит Павло запевнив вірян, що проводитиме службу в Києво-Печерській Лаврі й завтра, 30 березня.

Представники УПЦ МП, яких виселяють з Києво-Печерської Лаври, звернулися до Господарського суду. У Міністерстві культури та інформаційної політики переконані, що це не дає ченцям права залишатись на території Лаври.

Відомо, що 28 березня Синод Православної Церкви України схвалив рішення утворити релігійну організацію у Почаївській лаврі. Якщо держава розірве оренду з Московською церквою, то тоді ця парафія зможе проводити службу в монастирі.

Також повідомлялось, що Митрополит Епіфаній призначив виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Ним став член Духовного собору архімандрит Авраамій (Лотиш).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.03.2023 17:00