Фото: 88 ОМБр / Facebook

Боронить небо Київщини: військові показали шведський зенітно-ракетний комплекс RBS-70 у дії (відео)

Одним із комплексів протиповітряної оборони України, який боронить небо на Київщині, є шведський переносний зенітно-ракетний комплекс RBS-70. Відповідну установку наші захисники отримали від Швеції у березні цього року.

Як розповіли у Командуванні Сухопутних військ ЗС України, у січні 2023 року українські військові проходили навчання на симуляторах RBS-70. Шведські інструктори були неймовірно вражені, коли наші воїни прудко розібралися з даною системою в дії. 

У Сухопутних військах наголошують, що на рахунку цього шведського комплексу вже є збиті російські ракети та "шахеди".

У чому особливість RBS-70

Як повідомляє інформаційно-консалтингове видання Defense Express, на відміну від аналогічних комплексів, де використовується інфрачервона головка самонаведення, ЗРК RBS-70 наводить ракету на ціль лазерним променем. Це дозволяє вражати літаки чи інші цілі ворога, навіть якщо вони відлітають на зустрічному курсі та енергійно маневрують.

RBS-70

Фото: 88 ОМБр/Facebook

Саме наведення по лазерному променю робить цю установку малопомітною для ворога та стійкою для теплових "пасток" або засобів РЕБ.

"Завдяки своїм характеристикам RBS 70 займає проміжну нішу між ПЗРК та "класичними" ЗРК малої дальності, і тут особливо цікаво, яку з трьох модифікацій цього комплексу отримали ЗСУ", — пише Defense Express.

Базовий варіант RBS-70 Mk0, виробництво якого стартувало ще в 1970-х роках, може працювати за цілями на дальність до п'яти кілометрів та на висоті до трьох кілометрів.

На початку 1990-х років у виробництво пішла версія RBS-70 Mk 2 з дальністю пострілу до семи кілометрів та висотою ураження до чотирьох кілометрів.

Нагадаємо, що українські військові стали першими у світі, кому вдалося збити "балістику" за допомогою Patriot. Російська ракета Х-47 "Кинджал", яку 4 травня знищили українські воїни, мала влучити у місце дислокації системи протиповітряної оборони Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.05.2023 02:32