Фото: Міноборони США

Російський "Кинджал" мав знищити Patriot, але його збили, — CNN

Російська ракета Х-47 "Кинджал", яку минулого тижня збили українські воїни, мала влучити у місце дислокації системи протиповітряної оборони Patriot.

Про це повідомляє CNN з посиланням на американських чиновників. Офіційні особи США вважають, що росіяни перехопили сигнали, які випромінює Patriot. Відтак, змогли визначити приблизне місцерозташування цієї системи.

Зазначається, що ця ЗРК має потужний радар для виявлення вхідних цілей на великій відстані, тому здатна перехоплювати балістичні ракети та інші повітряні цілі. Проте радіолокаційне випромінювання, необхідне для виявлення загроз на відстані, також дає ворогу можливість виявити її місцерозташування.

"На відміну від деяких ППО меншої дальності, наданих Україні, які мобільні і за якими важче націлитися, велика батарея Patriot являє собою стаціонарну систему, що дозволяє росіянам з часом прицілюватися на їхнє місцезнаходження", — пише видання.

Проте, завдяки українським воїнам, атака рашистів зазнала невдачі.

"Атака не вдалася, і натомість українські військові перехопили ракету за допомогою системи Patriot, повідомили офіційні особи, відзначивши перше відоме успішне використання передової системи протиповітряної оборони лише через кілька тижнів після того, як вона прибула в країну", — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що вперше офіційно про збиття ракети "Кинджал" стало відомо 6 травня — тоді цю інформацію підтвердили у Повітряних силах. Військове керівництво пояснило, що ухвалило рішення не оприлюднювати інформацію про збиття Х-47 "Кинджал" одразу, аби заплутати ворога. У ЗСУ впевнені, що ліквідація "Кинджалу" стала шоком для Росії, адже там неодноразово хвалилися, що цей вид ракет є "суперзброєю" на полі бою. 

Нагадаємо, українські військові стали першими у світі, кому вдалося збити "балістику" за допомогою Patriot. Водночас, запевняють вони, радіти рано — адже ЗСУ мають мало таких систем ППО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.05.2023 10:55