Фото: АрміяInform

"Було кілька цілей": розвідка пояснила, навіщо Росія влаштувала "операцію з полоненими" в Угорщині

Росія намагалася використати у своїх цілях угоду з українськими полоненими в Угорщині. Зокрема, серед таких завдань були прагнення "очистити" репутацію Російської православної церкви та створення конфліктної ситуації між Україною та Угорщиною.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов під час телемарафону. Він упевнений, що РФ не отримає бажаного результату.

"Це очевидна російська інформаційна операція, яка має кілька завдань", — зазначив він.

Представник розвідки наголосив, що також росіяни  намагалися використовувати "угоду з полоненими" в Угорщині для "підвішування питання міжнародного права" та працювали над ігноруванням суверенітету України.

"Можна сказати, що з інформаційної точки зору вони не отримали бажаного результату", — додав Юсов.

Нагадаємо, на початку червня з'явилася інформація, що Росія передала Угорщині українських полонених. Ця ініціатива відбулася без участі Києва. Згодом уповноважений з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко поділився деталями цієї ситуації. Він повідомив, що в Угорщині дійсно перебуває 11 полонених захисників. Україна вже знає імена та прізвища військових, а також маршрут, по якому їх перевезли до Угорщини. Про це вже повідомили родичам та правоохоронним органам.

Журналісти з Free Europe поділилися деталями цієї ситуації. В угорській владі переконують, що не знали про цю ініціативу. Цим нібито займався винятково віце-прем'єр Угорщини Жолт Шем’єн. Там стверджують, що ні в МЗС, ні в канцелярії прем'єр-міністра не знали про цю ситуацію. Така секретність Шем'єна буцімто викликала серйозне обурення в уряді.​

Вже 20 червня в уряді Угорщини заявили, що нібито звільнили українських військових з російського полону. Це сталося буцімто після співпраці між Російською православною церквою й Угорською благодійною службою Мальтійського ордену. Речник уряду Угорщини Золтан Ковач повідомив, українські військові начебто самі хотіли приїхати в Угорщину — і так зване "звільнення" буцімто відбулося "з власної волі українців".

Водночас в Угорщині заперечили причетність до вивезення з Росії українських військовополонених. Мовляв, це зробили представники релігійних організацій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.06.2023 06:16