Олександр Іщенко. Фото: росЗМІ

"Був повністю розтерзаний": WP розповів, як окупанти закатували "азовця" Іщенка

Війська країни-агресорки жорстоко закатували військовополоненого "азовця" Олександра Іщенка. Він помер у СІЗО-5 у Ростові-на-Дону.

Про це повідомляє The Washington Post.

За даними видання, днями останки Олександра Іщенка перевезли з російської колонії до України. Дружина загиблого воїна розповіла журналістам, що правоохоронці вмовляли родину не дивитися на те, що лишилося від тіла.

"Він був повністю розтерзаний. Здавалося, росіяни зробили все, щоб ми не ідентифікували його і не знали справжньої причини (смерть, — ред.)", — наголосила вдова.

Жінка також зауважила, що росіяни після розтину росіяни не зашили тіло Іщенка. Тому останки, які доправили з в'язниці в Ростові-на-Дону, розклалися. У висновку про причини смерті окупанти зазначили, що "через гнильні зміни в органах і тканинах трупа" не вдалося встановити, через що помер боєць.

Натомість український судмедексперт все ж зміг пролити трохи світла на таємничу загибель "азовця". Так, у первинній українській експертизі йдеться про "шок, численні переломи ребер, закриту тупу травму грудної клітки, пошкодження внаслідок контакту з тупим предметом, намір невідомий". До того ж, судмедексперт стверджує, що перед смертю Іщенку зламали ребра тупим предметом.

Натомість родина Іщенка повідомила, що вони все ще чекають остаточного звіту, і що причина смерті залишається незрозумілою.

Як розповіли журналісти, про смерть Іщенка родичі дізналися від адвоката. Тоді дружина військового боячись, що її чоловіка поховають у Росії, зв'язались з похоронною службою, яка за 4000 доларів розробила складний план з повернення тіла Іщенка додому. До Росії було відправлено людину, яка видала себе за племінника Олександра і розповіла російським чиновникам, що відвезе його до Вірменії. Таким чином тіло вдалося повернути до України.

Водночас у Міноборони Росії не відповіли на запити про загибель Іщенка та інформацію про те, що його жорстоко побили у в'язниці.

Нагадаємо, прокуратура розпочала розслідування смерті військового полку "Азов" Олександра Іщенка в російському полоні. Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і важким міжнародним злочином.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2024 20:23
Олександр Іщенко. Фото: росЗМІ