Фото: Pexels

Яке церковне свято 15 грудня й що сьогодні заборонено робити

У п’ятницю, 15 грудня, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять святого Павла Латрського. Він був візантійським монахом, який народився в місті Єлен.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та що варто зробити у цей день.

Що відомо про святого Павла

Святий рано залишився без батька — він загинув в морському бою з арабами. Павло і його брат Петро отримували виховання в монастирі святого Стефана в Фригії. Коли померла мати преподобного, він став пастухом. Потім вирішив податися до монастиря Карія, що на горі Латр (поруч з Мілетом). Сьогодні це територія Туреччини (хребет Бешпармак). Там він вів аскетичне життя.

Святий цілими днями молився Богу та майже не спав. Він міг лише задрімати біля дерева або й зовсім не спати довгий час. Також преподобний часто ходив навколо монастиря з камінням, що було підвішене у нього за спиною.

Фото: velychlviv.com

Фото: velychlviv.com

Павло хотів повністю віддати себе Господу, а тому дав обітницю безмовності. Тоді він і поселився в гірській ущелині. Їжу для нього приносив пастух, який одного разу випадково побачив пещеру. За всі ці старання Бог наділив Павла даром передбачення майбутнього і чудотворення. Двічі преподобний їздив на острів Самос. Там він побудував три монастирі, де і помер.

Що не можна робити цього дня

  • У цей день заборонено їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, адже все ще триває Різдвяний піст.
  • Не варто ні на кого злитися. Краще стримуйте свої емоції.
  • В народі існувало повір'я, що 15 грудня не можна скаржитися на погоду.

Нагадаємо, раніше ми публікували статтю про те, коли будуть новорічні та різдвяні свята в Україні у 2023-2024 роках та чи будуть ці дні вихідними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.12.2023 05:18