Фото: Pexels

Яке церковне свято 14 грудня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У четвер, 22 листопада, Православна церква вшановує пам'ять мучеників Аполлонія, Філімона, Феотиха й Аріана. Вони жили в Єгипті та загинули за свою віру у Христа.

TrueUA розповідає про це церковне свято та що сьогодні заборонено робити.

Що відомо про святих

Коли в Єгипті правив імператор Діоклетіан на християн відбувалися масові гоніння. Якщо людина відмовлялася поклонятися язичницьким ідолам, її жорстоко катували та мучили. Аполлоній був читцем і християнином. Він злякався тортур, а тому підкупив язичника Філімона, домовившись, що він одягне його одежу і принесе ідолам жертву. Проте на Филимона зійшло осяяння Господнє. Він вірив в Ісуса Христа і заявив про це, не боячись покарання. Аполлоній почув про це, відчув сором за свої страхи та, покаявшись, зізнався теж у своїй вірі. Їх обох довго катували, а потім стратили, відрубавши голови.

Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

У катуваннях брав участь правитель Аріан. На могилах страчених християн він отримав зцілення від хвороби. Це диво змусило його повірити в Ісуса Христа і прийняти хрещення. Один з охоронців Аріана — Феотих — підтримав свого правителя. За це їх зав'язали в мішки та кинули в море тонути. Усі вони загинули мученицькою смертю.

Що сьогодні не можна робити

Через те, що 14 грудня триває Різдвяний піст, заборонено пити алкоголь, вживати їжу тваринного походження та молочні продукти. Не можна нехтувати гігієнічними процедурами - наші предки в цей день ретельно вмивалися, так як вважали, що вода очищає від нечистої сили.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували статтю про те, коли будуть новорічні та різдвяні свята в Україні у 2023-2024 роках та чи будуть ці дні вихідними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.12.2023 05:57