Фото: Pexels

Церковне свято 25 лютого: якому святому молитися та які традиції цього дня

У неділю, 25 лютого, за новим церковним календарем християни святкують святого Тарасія. Він був архієпископом Константинопольським. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Тарасія

Народився святий у благочестивій християнській родині патрисіїв. Здобув хорошу освіту в Константинополі. Тарасій був радником і писарем при дворі імператора Костянтина VII Багрянородного. В ті часи дуже поширювалася єресь про іконоборство, а єпископ Константинопольський Павло не мав сил боротися проти неї. Він пішов у монастир, перед цим повідомивши, що його наступником може стати лише Тарасій, який на той час був мирянином.

Святий Тарасій. Джерело: bereznjaki.church

Святий Тарасій. Джерело: bereznjaki.church

Тарасій став єпископом Константинопольським і 22 роки пробув на цій посаді. Він зробив багато гідних справ, зокрема віддавав все своє майно бідним. Святий безстрашно викрив на брехні імператора Костянтина — той обманув власну дружину та замкнув її у монастирі. Священнослужитель не погодився розірвати імператорський шлюб, тому Констянтин його не полюбив. Згодом мати імператора позбавила сила трону. Тарасій продовжив вести благочестиве життя. Помер святий у 806 році. Його поховали в монастирі на Босфорі. Чимало див сталося потім на місці його поховання.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 25.02.2024 11:05