Фото: ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Через дистанційне мінування українськими дронами було пошкоджено чотири російських судна, — ЗМІ

Внаслідок дистанційного мінування з морських дронів Sea Baby Служби безпеки України щонайменше чотири російські судна зазнали ушкоджень. Дрони заклали понад 15 підводних мін в акваторії Чорного моря поблизу Криму на маршрутах, якими користуються виключно військові кораблі Москви.

Як повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на джерела в СБУ, після перших застосувань Sea Baby окупанти побудували більші загородження на вході в севастопольську бухту, що майже унеможливило подальші удари. Тому команда Служби безпеки, яка займається морськими дронами, вигадала альтернативу у вигляді закладання морських мін.

Зазначається, що протягом півтора місяця профільна команда Служби безпеки займалася відстежуванням маршрутів руху кораблів та цивільного транспорту у Чорному морі. Йдеться про судна, які рухалися поблизу окупованого Криму. Після цього в той район було відправлено безпілотник Sea Baby для встановлення двох мін. За даними видання, 14 вересня 2023 року російський ракетний корабель "Самум" підірвався на одній із мін. Після цього він досі перебуває на ремонті в сухому доку.

Відомо, що протягом наступних тижнів дрони заклали ще близько 15 мін. У ході одного з рейсів виявлений трьома патрульними катерами класу "Раптор" український дрон відкрив вогонь із гранатомета та уразив російський катер. Про це повідомив виданню бригадний генерал СБУ Іван Лукашевич, який більше відомий під позивним "Хантер". Зазначається, що торік 11 жовтня російський патрульний корабель "Павел Державин" під час входу в Севастопольську бухту для технічного обслуговування пробив собі борт.

The Wall Street Journal наголошує, що торік 13 жовтня "Павел Державин" був перенаправлений в інший порт для виконання ремонтних робіт, проте під час виходу з Севастопольської бухти корабель знову натрапив на міну. Для його порятунку був відправлений великий буксир, але й це судно натрапило на міну та отримало пошкодження, внаслідок якого вже сам буксир довелося відбуксирувати назад до порту. Також кілька днів потому вибух міни пошкодив новітній розвідувально-гідрографічний корабель "Владимир Козицкий".

Нагадаємо, 17 червня в Одесі учасникам міжнародного форуму з безпеки в чорноморському регіоні — Black Sea Security Forum 2024 представили новітній український морський дрон. Безекіпажний катер під назвою Stalker 5.0 виставили в актовій залі на загальний огляд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2024 13:48