Падіння уламків російського дрона на території Румунії. Джерело: Facebook Олега Ніколенка

Чергова атака російських дронів території Румунії: у НАТО зробили заяву

Румунія виявила на своїй території нові частини безпілотників після того, як Росія почала атаку на південь Одеської області України. Водночас Північноатлантичний альянс знову не побачив навмисного нападу Росії на країну НАТО.

Таку заяву зробив офіційний представник НАТО Ділан Вайт, пише Sky News.

"Це втретє за тиждень, коли Румунія повідомляє про виявлення фрагментів дрона на своїй території", — написало видання.

Офіційний представник НАТО Ділан Вайт заявив, що він поінформував союзників про те, що на території Румунії втретє було виявлено фрагменти безпілотників, схожих до тих, які використовувала Росія.

"Румунська влада зберігає пильність і проводить повне розслідування", - сказав він.

Також Вайт наголосив, що НАТО не має інформації, яка вказує на будь-який навмисний напад Росії на союзну територію.

"НАТО солідарне з нашим союзником Румунією. Також НАТО продовжує стежити за ситуацією в тісному контакті з румунською владою", — додав представник Альянсу.

Раніше міністерство зовнішніх справ Румунії викликало голову дипмісії Російської Федерації через падіння уламків дрона на території країни. Бухарест вже проінформував НАТО про інцидент з уламками "Шахеда" та проводить консультації з союзниками по Альянсу.

Попереднє падіння російського дрона у Румунії: що відомо

Під нічної атаки "шахедами" по портовій інфраструктурі Одеської області на Дунаї 4 вересня дрони-камікадзе впали на території Румунії. Державна прикордонна служба України повідомила, що це відбулося неподалік Ізмаїльського порту.

У Міністерстві закордонних справ України закликали партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав.

Міністерство оборони Румунії у спеціальній заяві засудило атаки на українські об’єкти та цивільну інфраструктуру. У румунському відомстві назвали їх невиправданими та такими, що порушують усі міжнародні гуманітарні правила. Водночас міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску повідомила, що атаки Російської Федерації по інфраструктурі на Півдні України несуть ризики для її країни.

Водночас президент Румунії Клаус Йоганніс заперечив падіння російських безпілотників 4 вересня на території його країни. Він заявив, що не було знайдено жодної деталі від дрона країни-агресорки.

Також румунський лідер наголосив, що держава повністю контролює свій повітряний простір і має "надзвичайно сильні гарантії безпеки". Крім того, Йоганніс зауважив, що країни НАТО визначилися з алгоритмом дій на випадок, якщо "щось впаде на їхню територію".

Згодом — після того, як уламки все ж виявили, — президент Румунії зробив нову заяву, зазначивши, що в разі підтвердження цього факту — це буде "серйозне порушення". До того ж Йоганніс знову назвав атаки на українську інфраструктуру в регіоні Дунаю воєнним злочином.

Нагадаємо, раніше румунські журналісти показали, який вигляд має місце, де впав дрон. Там відчутні наслідки сильного удару та вибуху. Дерева в цьому районі спалені, на них більше немає гілок і листя. На місці вибуху все зруйноване.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 22:56