Фото: Telegram-канал Скабєєвої

Чи балотуватиметься Лукашенко в президенти Білорусі у 2025 році: заява диктатора

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив про намір стати президентом країни на виборах, які відбудуться 26 січня 2025 року.

Таку заяву він зробив в інтерв'ю російській пропагандистці Ользі Скабєєвій. Вона оприлюднила фрагмент розмови у своєму Telegram-каналі.

Скабєєва запитала Лукашенка: "Олександре Григоровичу, йдете на президентські вибори? Сьогодні дату опублікували".

Диктатор на питання Скабєєвої відповів, що "дата хороша". Проте пропагандистка хотіла почути від Лукашенка, чи прийматиме він участь у президентських перегонах.

"Так, Олю, піду на вибори президента", — заявив Лукашенко.

 Скабєєва одразу ж запевнила, що у Росії це рішення підтримують.

Президентські вибори у Білорусі 2020 року

Попередні президентські вибори у Білорусі, які відбулися 2020 року, закінчилися масовими протестами, а їх результати не визнали у більшості країн світу. Так, Білоруссю прокотилася хвиля мирних демонстрацій проти режиму Лукашенка. 

Основна хвиля протестів почалася ввечері 9 серпня, коли з'явилися перші офіційні екзит-поли. За їхніми даними, Лукашенко набрав майже 80% голосів, а опозиціонерка Світлана Тихановська — менш ніж 7%, проте такі дані суттєво розходилися з опозиційним підрахунком голосів. Після цього обурені білоруси вийшли на масові акції протестів, в ході яких ОМОН та внутрішні війська застосували силу проти демонстрантів, протести почали розганяти водометами, сльозогінним газом і світло-шумовими гранатами. У Мінську по протестувальниках стріляли гумовими кулями.

11 серпня було оголошено загальнонаціональний страйк, до якого приєдналися великі підприємства країни. Протести 2020 року стали найбільшими в історії Білорусі.

Нагадаємо, раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь нібито підтримує канали звʼязку з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.10.2024 17:47