Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Чи каратимуть українців, яких в окупації примусили взяти російські паспорти: пояснення Мін’юсту

Громадяни України, які примусово отримали російські паспорти на окупованих територіях, не нестимуть відповідальності. Такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій.

Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції України.

"Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору, — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб та діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян", — йдеться в повідомленні.

У Мін’юсті додали, що ті, хто отримав паспорти Росії з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності.

"Стаття 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування психічного примусу, забезпечує їм повний правовий захист у судовому порядку", — зазначили у відомстві.

Там також зауважили, що серед заходів, які вживаються російським агресором на підконтрольних йому територіях — насильна русифікація громадян, які мають український паспорт.

"Максимальних страждань Росія завдає мирному населенню, адже наявність українського паспорта розцінюється як акт протесту. За надскладних умов проживання в окупації місцеві мешканці вимушені взяти російське громадянство", — вважають у Мін’юсті.

Водночас такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій.

"Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права та є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни", — підсумували в українському міністерстві юстиції.

Нагадаємо, нещодавно уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що росіяни на тимчасово окупованих територіях України змушують громадян переоформляти свою нерухомість, згідно із законодавством Росії. Водночас для цього потрібен російський паспорт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.09.2024 12:33