Омбудсмен Дмитро Лубінець. Джерело: Ukraine Media Center

Окупанти готуються відбирати оселі в українців, які не взяли російський паспорт, — Лубінець

Росіяни на тимчасово окупованих територіях України змушують громадян переоформляти свою нерухомість згідно із законодавством Російської Федерації. Водночас для цього потрібен паспорт.

Про це у коментарі "РБК-Україна" заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Так, за його словами, відповідно до нових "законів" у власників майна, яке розташовано на окупованій Росією території України, є 30 днів, щоб особисто прийти до органу місцевого самоврядування та заявити щодо своїх прав на майно. Для цього власник має надати документ, який підтверджує особу, зокрема, російський паспорт.

"Якщо майно не зареєструють у російських системах впродовж 30 днів, воно згідно із законом РФ офіційно вважається "безгоспним", а це означає, що окупанти можуть "на законних підставах" вигнати людину з її власної квартири та націоналізувати її", — наголосив Лубінець.

Омбудсмен додає, що далі оселя перейде до рук муніципалітетів, а потім її або продадуть росіянину, який вирішить переїхати до умовного Маріуполя ближче до моря, або віддадуть російським солдатам чи співробітникам Федеральної служби безпеки. Лубінець зауважив, що відповідні "нововведення" окупаційної адміністрації з подачі Москви фактично ставлять крапку в питанні, чи можна людям на окупованих територіях ігнорувати примус до російського громадянства.

Нагадаємо, раніше Лубінець повідомляв, що внаслідок агресії Росії з 2014 року понад 14 тисяч українців вважаються зниклими безвісти. Водночас верифіковано майже 1700 цивільних громадян України, які перебувають у російських тюрмах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.09.2024 09:50