Денис Малюська. Джерело: Мін'юст

Чи можуть ув’язнені жінки долучитися до ЗСУ: пояснення Мін’юсту

Наразі випадків залучення ув'язнених жінок до лав Збройних сил України не зафіксовано. Однак закон дає таку можливість. Щоправда, особливого попиту в українській армії на мобілізацію жінок зараз немає.

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Жінок немає. У нас немає в законі обмежень щодо того, що це будуть чоловіки чи жінки. Теоретично така можливість є, але поки що попиту в Збройних силах на мобілізацію жінок немає", — зазначив він.

При цьому, за його словами, жінок "справді мало в тюремній системі".

"Цифру зараз назвати не готовий, але насправді ми не кажемо про якусь велику кількість людей. По-перше, і злочини вони важкі набагато рідше скоюють, а по-друге, знову ж таки, суди не так часто дають тяжкі покарання, тобто покарання, пов’язані з позбавленням волі", — додав міністр.

Малюська зауважив, що станом на теперішній момент 4,5 тисячі увʼязнених подали заяви на проходження військової служби. З них чотири тисячі пройшли військово-лікарські комісії та є придатними. Також він уточнив, що до лав Збройних сил України приєдналися вже 650 людей із місць відбування покарань.

Як відомо, від початку повномасштабної війни в Україні мобілізацію засуджених було заборонено на законодавчому рівні. Однак нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє мобілізацію засуджених для участі у війні з Росією. Після цього документ підписав президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо, речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін розповідав нещодавно, що засуджені українці, яких мобілізують до лав Збройних сил України, нестимуть службу у спеціальних підрозділах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.05.2024 20:56