Давид Арахамія. Джерело: Верховна Рада України

Можуть опинитися на фронті: Арахамія назвав мобілізаційний ресурс ув'язнених

Близько 20 тисяч ув‘язнених в Україні можуть потенційно мобілізувати до лав Збройних сил. Наразі невідомо, скільки з них підпише контракт з українською армією.

Про це під час брифінгу в парламенті повідомив голова фракції "Слуга народу", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

"15-20 тисяч — це загальний ресурс (ув‘язнених, — ред.), які можуть підпадати під відповідні критерії. Скільки з них підпишуть контракт, ми не знаємо, тому що це відбуватиметься за згодою сторін. Орієнтуємося, що це буде орієнтовно кілька тисяч людей", — сказав Арахамія.

Голова фракції "Слуга народу" також зазначив, що увʼязнених зможуть мобілізовувати після рішення суду про умовно дострокове звільнення від покарання.

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про мобілізацію засуджених осіб. Це рішення підтримали 279 народних обранців.

Не будуть мобілізовані засуджені, які скоїли такі злочини:

  • тяжке умисне вбивство;
  • зґвалтування;
  • сексуальне насильство;
  • злочини проти основ національної безпеки.

Своєю чергою народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк заявив, що із законопроекту частково прибрали ризики по антикорупції, на яких наголошував Антикорупційний комітет.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк заявила, що засуджені, яких залучать до служби у ЗСУ, зможуть бути сержантами та офіцерами, а не просто рядовими солдатами. 

Також 8 травня Верховна Рада проголосувала за продовження терміну дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.05.2024 17:15