Чи отримає Україна далекобійні ракети Taurus та ATACMS: прогноз Резнікова

Парламент Німеччини позитивно ставиться до відправлення Україні далекобійних ракет Taurus. Наразі тривають переговори із західними партнерами.

Таку заяву зробив міністр оборони України Олексій Резніков, пише "24 канал". За його словами, ключовим аргументом в ухвалені рішень є наявність у ЗСУ Storm Shadow та SCALP, наданих британсько-французьким проектом.

"Ситуація, що передача Taurus нібито залежить від ATACMS, нагадує, як було з танковою коаліцією. Чи таким чином ми можемо отримати й американські, і німецькі далекобійні ракети? Я не хотів би коментувати, про що між собою спілкуються колеги з Берліна і Вашингтона, але коли була дискусія про танки, тож для ухвалення рішення німецьким урядом було важливо, щоб їхні танки не були першими на полі бою в Україні проти Росії", — наголосив Резніков.

Taurus для України

Україна офіційно запросила у Німеччини цей тип далекобійних ракет, однак там відхилили запит. Водночас ЗМІ повідомляли, що країна все ж може передати цей тип зброї, однак намагаються унеможливити удари Збройних сил України по території Росії.

Тим часом у Бундестазі продовжують критикувати Шольца через відмову надати Україні далекобійні ракети. Так, голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман наголосила днями, що ракети Україні "потрібні терміново", а Шольц і його канцелярія "намагаються не дати цій темі старт".

Що відомо про Taurus

Авіаційна крилата ракета Taurus KEPD 350 великої дальності призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Ракета важить 1 400 кг, її довжина — п'ять метрів.

ракета Таурус

Фото: ipress.ua

Базова модель ракети Taurus оснащена тандемною бетонобійною бойовою частиною типу MEPHISTO. Лідируючий заряд бойової частини — кумулятивний, основний заряд — фугасний, він розміщений у високоміцному корпусі, форма якого оптимізована для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом з корпусом становить 400 кілограмів, загальна вага бойової частини — 480 кілограмів. Система підриву бойової частини може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди підриваються одночасно.

Нагадаємо, у понеділок, 14 серпня, до Києва приїхав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер. Це перший візит німецького високопосадовця в Україну від початку повномасштабного вторгнення. Він заявив, що Німеччина планує щорічно видавати Україні по п’ять мільярдів євро військової підтримки. Це триватиме до 2027 року. Щоправда, рішення про виділення п'яти мільярдів євро на військову підтримку України ще має затвердити німецький парламент. Загалом, за словами міністра, з початку повномасштабної війни допомога Німеччини Україні склала 22 мільярди євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 20.08.2023 18:54