Фото: eeas.europa.eu

Чи планує Євросоюз створювати власну армію: відповідь Борреля

Сфера оборони має бути пріоритетом для Європейського Союзу. Тому усім країнам потрібно співпрацювати.

Таку думку висловив найвищий представник дипломатії ЄС Жозеп Боррель, пише Politico.

Як пише видання, протягом багатьох років Париж, Берлін і навіть Будапешт закликали до створення армії ЄС. Але протягом останніх кількох місяців, коли європейські лідери проводили інтенсивні дискусії щодо оборонних амбіцій Союзу, голоси, які закликають до створення загальної армії, здебільшого замовкли.

"Оборона є компетенцією держави-члена Євросоюзу. Справа не в армії ЄС, а в кращій співпраці між 27 арміями", — пояснив Жозеп Боррель.

Своєю чергою депутат Європарламенту від Німеччини, експерт з питань оборони Ханна Нойманн, не підтримую думку посадовця.

"Немає сенсу закликати до європейської армії в той час, коли ви навіть не можете виготовити достатньо боєприпасів, щоб захистити себе чи підтримати своїх найближчих партнерів", — наголосила вона.

Нагадаємо, ще в січні міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в інтерв'ю італійській газеті La Stampa заявив, що Європейський Союз має сформувати власну об'єднану армію. Вона могла б відігравати певну роль у підтримці миру та запобіганні найбільшим конфліктам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.03.2024 17:19