Фото ілюстративне. Джерело: "Слово і діло"

Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з ЄС, щоб "розрядити" політичну напругу з Польщею, — Financial Times

Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з Європейським Союзом, щоб розрядити запеклу політичну суперечку з Польщею, але також закликає блок заборонити імпорт російського зерна.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на заяву заступника міністра економіки України Тараса Качки.

За його словами, Київ може погодити нові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції до країн ЄС. Разом з тим, блок має заборонити експорт російської сільськогосподарської продукції, яка все ще надходить до европейських країн через Білорусь і країни Балтії. 

"Можливо, для перехідного періоду такого роду керований підхід до торговельних потоків між Україною та ЄС це те, що нам усім потрібне", сказав Качка.

Також він наголосив, що проблеми для польських фермерів через українське зерно створила не Україна, а Росія.

"Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а Росія", сказав Качка.

Політик також зазначив, що Україна підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем, щодо встановлення обмежень на імпорт яєць, птиці та цукру з червня, а також дозволу окремим країнам закривати свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни.

Видання наголошує, що нещодавно Київ погодився перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не автомобільним транспортом через сусідні країни, щоб зменшити напруженість.

"Ми добровільно припинили дозвіл на експорт кукурудзи до всіх п’яти сусідніх держав-членів. Незважаючи на це, ми експортували ще один новий рекорд 15 мільйонів тонн кукурудзи в календарному 2023 році. Тож у нас великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві ЄС", сказав Качка.

У лютому 2024 року українським морським коридором, створеним Військово-морськими силами Збройних сил України, експортовано рекордний обсяг вантажів  вісім мільйонів тонн. При цьому загальний обсяг експорту від початку роботи "зернового коридору" сягнув 28 мільйонів тонн. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.03.2024 12:58