Василь Зварич. Джерело: poland.mfa.gov.ua

Чи повертатиме примусово Чехія українців на Батьківщину: заява посла

Українських громадян не повертатимуть примусово на Батьківщину з Чехії. Це стосується особливо тих осіб, які вже досягли мобілізаційного віку.

Про це повідомив посол України в Чехії Василь Зварич, пише "Радіо Свобода".

"Я скажу і заспокою усіх, що тут не йдеться про якісь примусові заходи із повернення українців в Україну — тих, особливо, які мобілізаційного віку. Звісно, мотивація — це свідомість кожного громадянина України", — зазначив дипломат.

Зварич підкреслив, що на думку чеської влади, всі громадяни України незалежно від місця проживання мають один обов’язок перед країною — це захист Вітчизни.

"Звичайно, це вибір кожного громадянина, який із тих чи інших причин опинився за межами своєї країни. Наше завдання як держави — це створити умови громадянам, які хочуть захищати свою державу в Україні, створити всі умови для такого повернення", — сказав Василь Зварич.

Скільки українців проживає в Чехії

За інформацією МВС Чехії, в державі постійно чи тимчасово проживають 253 тисячі чоловіків з України. Серед них ті, хто перебуває у Чехії за візою тимчасового захисту і досягли віку від 18 до 65 років — понад 95 тисяч.

Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що влада країни не підтримує тих українських військовозобов'язаних чоловіків, які намагаються уникнути призову до армії.

Нагадаємо, раніше видання LRT повідомляло, що Литва має на меті продовжити дозвіл на тимчасове проживання для біженців з України ще на один рік. Ця пропозиція відповідає загальноєвропейському рішенню, ухваленому в червні 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.09.2024 22:56