Фото: Facebook Сергія Кислиці

Чи позбавлять Росію усіх повноважень в ООН через війну в Україні: несподівана заява Кислиці

Російську Федерацію не позбавлять усіх повноважень в Організації Об'єднаних Націй у найближчій перспективі. Постійні члени Ради Безпеки ООН не готові навіть до політичної дискусії на цю тему.

Таку заяву зробив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, пише "Голос Америки".

Дипломат наголосив, що через повномасштабну агресію РФ проти України, Рада Безпеки ООН потребує реформування. Такі кроки мали б позбавити агресора права блокувати важливі рішення шляхом вето. Проте, за його словами, цей орган не зміг змінити ситуацію або "ухвалити будь-яке субстантивне рішення".

"Країни-члени Ради Безпеки, а передусім постійні члени, продовжують стояти на позиції, що Російська Федерація є повноцінним та повноправним членом Ради Безпеки. Вони дозволяють РФ використовувати право вето. Вони не готові не лише до практичних кроків щодо позбавлення Росії усіх повноважень, а навіть не готові розпочати про це політичну дискусію", — запевнив представник України в ООН.

ООН перебуває у кризі

Кислиця заявив, що Рада Безпеки спромоглася ухвалити рішення щодо відкриття нових гуманітарних переходів у Секторі Гази, а ключових рішень від ООН щодо війни в Україні й досі немає

"ООН у глибокій кризі не лише через те, що Рада Безпеки безпорадна, коли йдеться про заходи щодо зупинення війни в Україні та приборканню агресора. ООН перебуває у глибокій кризі ще й тому, що одна з її головних функцій – підтримання миру — вже не працює у тому вигляді, як вона працювала ще десять років тому", — сказав постійний представник України в ООН.

Дипломат також наголосив, що потрібно шукати нові форми та підходи до того, яким чином ООН у майбутньому буде підтримувати мир. Це мало б стати предметом обговорення на Саміті майбутнього у вересні 2024-го року. На думку Кислиці, зустріч має стати карколомною саме для потреб визначення, яким чином світова спільнота буде реагувати на головні виклики.

Нагадаємо, Чехія відмовилася взяти участь у терміновому засіданні Ради безпеки ООН через обстріл Бєлгорода. Його ініціювала Росія, яка наполягала, що до атаки причетні чеські системи озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.01.2024 07:55