Наслідки теракту у "Крокус Сіті Хол". Зображення зі ЗМІ

Чи причетна Україна до теракту у "Крокусі" поблизу Москви: висновок ISW

Напад Ісламської Держави Хорасан (ІДІЛ) на московський "Крокус Сіті Холл" 22 березня є помітним провалом російської розвідки та правоохоронних органів. Пояснення наявних у цей час доказів з відкритих джерел не вимагає якоїсь ширшої та складної теорії змови ні всередині, ні проти російської держави. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики підкреслюють, що президент Росії Володимир Путін під час виступу 25 березня заявив, що напад здійснили "радикальні ісламісти", але одразу ж і нещадно звинуватив США у спробі приховати "український слід" нападу, прямо звинувативши Україну в тому, що вона є "замовником" нападу. ISW, як і раніше, вважає, що сама атака, а також характер претензій, що виникнули за нею, багато в чому відповідають тому, як ІД поводиться і заявляє про подібні інциденти, і не виявило жодних доказів того, що Україна була причетна до атаки. 

Наявні дані з відкритих джерел вказують на те, що атака на "Крокус Сіті Холл" стала результатом серйозного провалу російської розвідки, а не змови, ініційованої або націленої на російську розвідку. Російське опозиційне видання "Досьє" повідомило 24 березня, що російські спецслужби уважно стежили за діяльністю ІД перед терактом 22 березня, і заявило, що Рада безпеки Росії отримала попередження про те, що ІД може використати громадян Таджикистану для нападу на Росію за кілька днів до того, як ІД скоїло напад на "Крокус Сіті Холл". 

Центр "Досьє" та інші російські інсайдерські та опозиційні видання також зазначили, що російські правоохоронні органи дуже повільно реагували на інцидент, і повідомили, що співробітники служби безпеки вперше прибули до "Крокусу Сіті Холл" через годину після початку атаки, попри те, що московський мобільний спецпідрозділ діяв дуже повільно. Штаб підрозділу ОМОН перебував менш ніж за три кілометри від зали.

Що відомо про стрілянину у ТЦ поблизу Москви

У п'ятницю ввечері, 22 березня, у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" біля Москви почалася стрілянина. Внаслідок інциденту є багато загиблих і поранених.

У торговому центрі на 19:00 був запланований концерт гурту "Пікнік". Незадовго до початку заходу до підмосковного залу увірвалися кілька людей у масках та камуфляжній формі. Вони відкрили вогонь по натовпу, а незабаром після цього в приміщенні розпочалася масштабна пожежа.

Силовики називали інцидент з розстрілом натовпу терактом. На відео видно було щонайменше п'ятеро нападників, але на той момент було невідомо, хто вони та які їхні мотиви.

На місце стрілянини відправили пожежників та щонайменше 50 карет швидкої допомоги. Також над епіцентром загоряння кружляли пожежні вертольоти. У торговому центрі "Крокус Сіті Хол" руйнувалася покрівля, але гасіння вогню не розпочиналося до прибуття спецзагонів.

Водночас російський диктатор Володимир Путін 23 березня заявив, нібито для підозрюваних у теракті підготували "вікно" для переходу кордону з Україною.

Цікаво, що 7 березня про підготовку масштабної атаки на скупчення людей у Москві попередили громадян посольства низки західних країн, зокрема США. Вони закликали громадян уникати великих скупчень людей і не їздити в Росію.

Нагадаємо, що у вечірньому відеозверненні 23 березня президент Володимир Зеленський звинуватив російський режим у спробах перекинути на Україну відповідальність за теракт у торговому центрі поблизу Москви, назвавши кремлівського диктатора "нікчемою".

24 березня віце-президентка Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс заявила, що наразі немає жодних підтверджень щодо звинувачень Кремля у причетності України до теракту в "Крокус Сіті Хол".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.03.2024 06:05