Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Чи просуватимуть США Формулу миру Зеленського: відповідь Білого дому

Білий дім підтримує Формулу миру, що була запропонована президентом України Володимиром Зеленського для завершення війни з Російською Федерацією. У своїй політиці США відштовхуються від ініціатив офіційного Києва.

Таку заяву у ході брифінгу в Білому домі зробив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі. За його словами, пакет допомоги Україні був затверджений 27 грудня і поки що є останнім проектом, на який уряд США має повноваження на виконання.

"Іншого зараз у роботі немає, саме тому для нас так важливо отримати додаткове фінансування…для нової допомоги Україні, щоб ми могли продовжувати її, оскільки зрозуміло, що Росія продовжує завдавати ударів по цивільній інфраструктурі та вести війну всередині України", — підкреслив Кірбі.

Позиція США щодо переговорів Києва та Москви

Представник Білого дому Джон Кірбі зазначив, що США "віддані політиці підтримки ініціатив, що виходять від керівництва України". Держдепартамент США опублікував протокол дискусії, яку провів із Володимиром Зеленським держсекретар Ентоні Блінкен. Там також був присутній Джейк Салліван.

"Однак вони говорили про важливість продовження глобальної підтримки України та, звичайно, вони також говорили про те, що відбувається на полі бою, як Зеленський бачить усе це. У Давосі Зеленський розповів про свою Формулу світу. Таким чином виникла ще одна ідея — спробувати "розкрутити Формулу миру" Зеленського на міжнародному рівні", — резюмував Кірбі.

Що передбачає українська Формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, 14 січня у Давосі відбулася четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру. Серед учасників — 81 країна та міжнародна організація. 

Міністр оборони Рустем Умєров на зустрічі радників з питань національної безпеки щодо Формули миру у Давосі запропонував створити міжнародну робочу групу для розробки механізму виведення російських окупаційних військ з України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.01.2024 11:05