Фото: delo.ua

Чи визнають США Росію державою-спонсором тероризму: відповідь Держдепу

Визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму може мати "незаплановані наслідки". Саме цього вимагають від американської влади деякі політики після смерті Олексія Навального.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Зокрема, сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем після смерті російського опозиціонера Олексія Навального закликав внести Росію до переліку держав-спонсорів тероризму.

"Визнаймо Росію спонсором тероризму в рамках законодавства США. Змусьмо їх заплатити ціну за вбивство Навального", — заявив Грем.

Він допускає, що відповідний законопроект може бути зареєстрований в Конгресі вже найближчим часом.

Відповідь Держдепу

Друга заступниця держсекретаря США Юрі Кім послалась на позицію президента США Джо Байдена з цього питання у вересні 2022 року. Тоді глава Білого дому висловився проти включення РФ до переліку держав-спонсорів тероризму.

"Ми маємо дуже серйозно в цьому питанні поставитися до незапланованих наслідків", — сказала вона.

Згодом речниця Білого дому Карін Жан-П'єр пояснила, що на думку президента США, "це не є найефективніший чи найсильніший шлях вперед, аби притягнути Росію до відповідальності".

За її словами, таке визначення може мати непередбачувані наслідки для України й для всього світу.

Як відомо, 16 лютого управління Федеральної служби виконання покарань Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу повідомило про смерть російського опозиціонера Олексія Навального у виправній колонії. Там він відбував свій термін. Російські ЗМІ розповідали, що у Навального нібито відірвався тромб під час прогулянки.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що опозиціонера вбив російський диктатор Володимир Путін, як і тисячі інших закатованих.

Нагадаємо, декілька днів тому мати Олексія Навального заявляла, що їй показали тіло сина. Однак влада ставить їй умови, де і як його потрібно поховати. До того ж, за її словами, жінці уже "погрожують".

Згодом стало відомо, що 24 лютого, тіло російського опозиціонера Олексія Навального передали його матері. Це сталося після численних вимог і доволі тривалого його тримання в морзі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2024 19:14