Фото: rtvi.com

Чи застосує Росія ядерну зброю після заяв Лукашенка: у Байдена оцінили загрозу

На цей момент Російська Федерація не має наміру застосовувати ядерну зброю після її переміщення до Білорусі. Такими діями Москва та Мінськ намагаються здійснити ескалацію конфлікту.

Таку заяву під час брифінгу зробила прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр.

За її словами, у Білому домі бачили повідомлення про домовленості Росії та Білорусі: американці продовжать стежити за наслідками цього кроку.

"Ми поки що не бачили жодних причин змінювати розташування власних ядерних сил, як і казали раніше, як і жодних ознак того, що Росія готується до використання ядерної зброї з території Білорусі", — сказала Жан-П'єр.

Прес-секретар також наголосила, що такі дії з боку Мінська та Москви є "ще одним прикладом прийняття безвідповідальних та провокаційних рішень".

Заяви Лукашенка щодо розміщення ядерної зброї на території РБ

У четвер, 25 травня, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про те, що російську ядерну зброю почали переміщати до Білорусі.

"Він (Володимир Путін, — ред.) мене поінформував, що сьогодні він підписав указ про наші дії з розміщення ядерної зброї в Білорусії. Йшлося про конкретний документ. Було ухвалено рішення в розвиток того, що було сказано усно", — сказав він.

Лукашенко також заявив, що сторонам треба було підготувати місця зберігання ядерної зброї. 

"Ми це зробили, тому вже почалося переміщення ядерних боєприпасів", — додав білоруський диктатор.

Диктатор повідомив, що наразі не знає, чи перебуває ядерна зброя вже в Білорусі.

Нагадаємо, 24 березня російський президент Володимир Путін заявив, що Росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. Першого липня завершується будівництво сховища.

У Білому домі зазначили, що заяви російського диктатора Володимир Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі жодним чином не вплинуть на стратегічну ядерну позицію Сполучених Штатів.

Зазначимо, Україна та країни Заходу опинилися в ситуації, в якій Російська Федерація періодично погрожує їм застосуванням ядерної зброї. Аналітики вказують на потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.05.2023 18:52