Фото: скріншот з відео

Чому "кадировці" почали синхронно атакувати "вагнерівця" Пригожина: в ISW назвали причину

У четвер, 1 червня, чеченські командири та офіційні особи Російської Федерації здійснили спільну атаку на засновника групи "Вагнера" Євгена Пригожина. Вони, ймовірно, намагаються підірвати позиції "кухара Путіна". 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Депутат Держдуми Росії від Чечні Адам Делімханов відповів на заяву Пригожина від 31 травня, в якій "вагнерівець" зазначив, що йому невідомі нові позиції чеченських підрозділів в Україні та що чеченські сили боротимуться за окремі населені пункти, а не за всю Донецьку область. 

За словами аналітиків, початкова заява Пригожина виглядала відносно нейтральною в порівнянні з його більш підбурювальними заявами й не містила прямої критики чеченського лідера Рамзана Кадирова або його сили. Делімханов неофіційно звертався до Пригожина як "Женя" і переконував його вибрати дату, коли вони могли б зустрітися, щоб з'ясувати, що чеченські сили "Ахмат" роблять на передовій. Делімханов також закликав Пригожина перестати "кричати" про брак військового спорядження у "Вагнера" і викривати перед світом російські військові невдачі. Він також заявив, що Пригожин вже зарекомендував себе як "блогер", який змушує російське суспільство засумніватися у своїх військових здібностях. Делімханов наголосив, що ПВК "Вагнера" отримала від Міноборони Росії більше військової техніки "ніж будь-хто інший" і все одно зазнав значних втрат.

Командувач спецпідрозділом "Ахмат" генерал-майор Аптій Алаудінов підтримав заяви Делімханова, зазначивши, що він поважає лише співробітників "Вагнера", а не Пригожина, попри особисту прихильність Кадирова до Пригожина. Алаудінов заявив, що "Вагнер" отримав танки, літаки, вертольоти та 50-тисячну армію, яку не отримали сили "Ахмата". Алаудінов повторив, що спецпідрозділ "Ахмат" є частиною Міноборони Росії, і заявив, що багато колишніх бійців "Вагнера" приєдналися до чеченських збройних формувань.

Своєю чергою голова парламенту Чечні Магомед Даудов сказав, що Пригожину не потрібно знати подробиці чеченських операцій, і заявив, що Пригожина було б убито за свою критику російських військових під час Другої світової війни. Даудов також опосередковано натякав, що Кадиров і Путін приймають рішення, а Пригожин переоцінив свої повноваження, намагаючись утвердитися як особи війни.

В ISW не виключають, що нападки чеченців на Пригожина можуть бути частиною зусиль Кремля щодо дискредитації та підриву позицій засновника "Вагнера" у міру того, як його війська йдуть з лінії фронту. Напади, зокрема, сталися 1 червня, у день, коли Пригожин заявив, що Вагнер піде з передової, і в день його дня народження.

Нагадаємо, раніше в ISW повідомляли, що в російському суспільстві панує паніка та невизначеність після рейду Російського добровольчого корпусу (РДК) у Бєлгородській області РФ. Місцева влада здійснює евакуацію людей з регіону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.06.2023 10:05