Фото: сайт Кремля

Чому Кремль не коментував річницю вторгнення РФ в Україну: в ISW вказали на важливий момент

У Кремлі не коментували першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого, ймовірно, через те, що країна-агресорка не змогла досягти жодної із заявлених цілей і не отримала значних територіальних здобутків з липня 2022 року. 

Про це йдеться у новому аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни.

Вказується, президент Росії Володимир Путін і його адміністрація не робили жодних заяв щодо річниці, хоча Путін влаштовував публічні виступи протягом останніх трьох днів. Водночас заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв зробив провокаційні заяви про те, що "Росія виграє війну, і повторив, що для Росії життєво важливо досягти своїх цілей "відсунути кордони, які загрожують Росії". Він навіть пригрозив Польщі, натякнувши, що РФ не виключає нападу й на цю країну.

Також мовчали й російські мілблогери на першу річницю війни. А ось російський військовий злочинець Ігор Гіркін назвав вислови Медведєва маячнею. Терорист вказав, що дуже важко перемогти державу, яка отримує зовнішню підтримку, використовуючи невмотивовані російські війська, відсутнє громадянське суспільство та потужне промивання мізків.

Ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Російське джерело використало публікацію Китаєм мирного плану з 12 пунктів, щоб неточно представити Китай як підтримку війни Росії в Україні.
  • Розвідка США продовжує оцінювати, що Китай серйозно розглядає можливість відправлення летальної допомоги Росії на тлі постійного тиску з боку режимів санкцій Заходу на оборонно-промислову базу Росії.
  • Західні уряди 24 лютого зробили низку заяв щодо надання Україні військової допомоги.
  • Кремль загострив інформаційні умови щодо можливої ​​операції під фальшивим прапором в окупованому Придністров’ї (Молдова).
  • Російські війська продовжували вести наземні атаки на північний захід від Сватового та поблизу Кремінної.
  • Російські джерела підтвердили, що російські сили розділили певні формування повітряно-десантних військ щонайменше на двох напрямках просування.
  • Російські війська досягли незначних територіальних здобутків навколо Бахмута та продовжували здійснювати наземні атаки на лінії фронту в Донецькій області.
  • Українські чиновники припустили, що російські війська почуватися незахищеними у східній (лівобережній) частині Херсонської області.
  • Російська влада продовжує заходи щодо розширення можливостей російських миротворців.
  • Ймовірно, російські джерела намагалися перекласти провину за скандали, пов’язані з командуванням "ДНР", на звичайну російську армію.
  • Українські партизани, ймовірно, підірвали ділянку залізниці біля Поштового в Криму.

​Нагадаємо, 24 лютого під час прес-конференції, присвяченій річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну президент Володимир Зеленський заявив, що не має наміру сідати за стіл переговорів із російським диктатором Володимиром Путіним. За його словами, зараз це вже не та людина, яка була раніше. Також голова держави вважає, що цей рік для України буде переможним. На його думку, для перемоги в цьому році у нас є все: мотивація, впевненість, дипломатія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 
Війна, 25.02.2023 06:19