Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Чому найближчим часом не можливий обмін полонених "всіх на всіх" з Росією: роз'яснення омбудсмена

Російська Федерація не готова на обмін полоненими у форматі "всіх на всіх". Це пояснюється тим, що на території країни-агресора є набагато більше затриманих громадян України.

Таку заяву на прес-конференції зробив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише "Укрінформ".

"Чи вірю я, що в найближчому майбутньому буде великий обмін? Ні. Поясню чому. Різниця в цифрах. Так, вона дійсно є. На території Російської Федерації набагато більше затриманих громадян України. Чи ми його обговорюємо? Так. Чи обговорюємо ми його з нашими партнерами? Так. Чи я бачу, що партнери підтримують нашу позицію? Так. Чи бачу я готовність Російської Федерації це зробити? Ні", — наголосив Лубінець.

За словами омбудсмена, окупанти "готові проводити обмінні процеси, вони готові розмовляти про всі категорії громадян України, але я не бачу готовності проводити швидких великих обмінів".

Дмитро Лубінець також підкреслив, що під час останнього обміну цивільних вперше в історії вдалося повернути в Україну з території Білорусі п'ятьох громадян України. При цьому він зазначив, що з’явився "хоча б якийсь канал комунікації" з білоруською стороною.

"Нам вперше вдалося повернути п'ятьох громадян України з території Білорусі. Три наші героїні і двоє чоловіків, серед яких обвинувачуваний у підриві літака А-50 на території Білорус. І нам вдалося його повернути. Деталі я не можу розкривати, але можу публічно сказати, що хоча б якийсь канал комунікації у мене з білоруською стороною він з’явився", — заявив Лубінець.

Він також розповів про відмінність у ставлені до українських полонених з боку білорусів і росіян.

"Ми побачили відмінність у відношенні до громадян України. От навіть по деталях. Ми повернули й там, і там цивільних. І там, і там ми спілкувалися. Ми побачили навіть фізичний стан. Тобто громадяни України з території Білорусі не казали про застосування якихось тортур, побиття… Так, ми вважаємо, юридично трактуємо, що їх незаконно засудили, але тортур не було. Були більш-менш нормальні умови тримання, було нормальне харчування, це навіть по зовнішньому вигляду було видно", — додав Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, нещодавно Володимир Зеленський заявив, що від початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути додому із російського полону понад 3000 своїх громадян.

Раніше керівник Департаменту Офісу генпрокурора з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов повідомив, що російські окупанти стратили понад 110 українських військових після того, як вони здалися в полон та перебували у в'язницях ворога.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2024 15:48