Фото: Telegram-канал Ігоря Клименка

Чому не можна мобілізувати всіх поліцейських: відповідь міністра

Мобілізувати та відправити на фронт усіх представників правоохоронних органів неможливо. Специфіка роботи поліціянта і військового суттєво відрізняється.

Таку заяву зробив глава Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Посадовець підтвердив, що на сьогодні дійсно працівники правоохоронних органів заброньовані. Також, як зазначає Клименко, частину поліцейських неможливо мобілізувати, бо вони не досягли мобілізаційного віку — 25 років, а таких у Нацполіції 17 тисяч осіб.

"На сьогодні поліціянти виконують свої функції безпосередньо в областях, на території яких ведуться бойові дії — це 25 тисяч — Чернігівська, Сумська, Харківська, Донецька, Херсонська і так далі", — наголосив міністр.

Клименко також заявив, що підрозділи, які безпосередньо беруть учать у бойових діях, нараховують понад шість тисяч осіб поліціянтів. А підрозділи, які додатково придані до ДПСУ на охорону в тому чисті і північного кордону з Білоруссю — ще п'ять тисяч осіб. За словами очільника МВС, зараз у країні формуються бойові бригади, які підсилять Сили оборони найближчим часом.

Ігор Клименко також запевнив, що в Україні поступово погіршується криміногенна ситуація, а специфіка роботи поліціянтів і військових дуже відрізняється.

"Поліціянт навчений застосовувати зброю і силу проти злочинця, але це не має нічого спільного з окопами, з інженерними спорудами, з діями в складі відділення, взводу чи роти. Стріляти з автомата по злочинцю чи спецпідрозділах, який захоплює злочинну організацію, наприклад, — це одне, це дія в місті, але це не те, що дія в полі, лісі й так далі", — резюмував Клименко.

Раніше очільник Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що готовий пройти військово-лікарську комісію та піти в територіальний центр комплектування для оновлення даних. Посадовця не лякають черги у військкоматах.

Водночас Ігор Клименко переконаний, що наразі в Україні немає можливості провести демобілізацію. Це пов'язано з тим, що на фронті потрібні досвідчені захисники, які ведуть бойові дії понад два роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2024 10:27