Фото: frontnews.eu

Чому росіяни брешуть про збиття літака А-50 власною протиповітряною обороною: роз'яснення ISW

Російський інформаційний простір значною мірою заперечував факт удару українських сил по літаку А-50 і натомість, як не дивно, стверджував, що літак був знищений "дружнім вогнем" російської протиповітряної оборони. Такий наратив використовувався росіянами для створення ілюзій щодо безпечності проведення подальших операцій своїми військовими над Азовським та Чорним морем.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики підкреслюють, що літак А-50 використовується для координації дій російських військово-повітряних сил і, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що власна ППО збила А-50, буде рівнозначним катастрофічному провалу з боку російських сил, якщо це правда. Російське джерело, що спеціалізується на російській авіації, звинуватило російських командирів, які не мають належного досвіду, необхідного для займаних посад. 

Нинішній командувач повітряно-космічними силами Росії генерал-полковник Віктор Афзалов має значний досвід роботи в операціях російської ППО. Його досвід у цьому напрямку повинен був бути достатнім, щоб гарантувати, що російські війська не зіб'ють свій власний літак управління повітряним рухом. 

Російське інсайдерське джерело, яке стверджує, що він є співробітником невстановленої російської структури безпеки, заявило, що невказані російські суб'єкти створили "качку" (російський термін, що означає помилкове твердження) про те, як російські війська збили А-50, щоб переконати російських пілотів у тому, що вони виконують місію над Чорним та Азовським морями, як і раніше, безпечно, і причиною інциденту стала людська помилка. Незрозуміло, чому російські пілоти повинні почуватися комфортніше з думкою у тому, що й наземні засоби ППО настільки некомпетентні. 

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не має у своєму розпорядженні жодної інформації про збитий літак, і рекомендував журналістам уточнити інформацію з цього приводу в міноборони Росії. На момент публікації МО РФ не робило офіційної заяви щодо інцидентів.

Збиття російських літаків: що відомо

Вранці 15 січня командувач Повітряних сил Микола Олещук натякнув на знищення літаків РФ, назвавши цю операцію помстою окупантам за ракетний удар по Дніпру 14 січня 2023 року.

Згодом головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний офіційно підтвердив, що Над Азовським морем Збройні сили України знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Політичне керівництво Російської Федерації відреагувало на інформацію про збиття двох літаків загарбників над Азовським морем. Зокрема, речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що у них нібито немає даних про втрату повітряних суден.

Нагадаємо, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов після знищення російського літака А-50 заявив, що у країни-агресорки залишилося ще вісім таких повітряних суден у хорошому стані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.01.2024 06:19