Фото: Вікіпедія

Чому союзники зволікають з передачею Україні винищувачів F-16: заява генерала сил НАТО

Підготовка до навчань українських пілотів на винищувачах F-16 уповільнюється, бо деякі країни бояться провокувати Росію. Політика залякування агресора показала свою ефективність.

Таку заяву зробив колишній Верховний командувач об'єднаних сил НАТО у Європі Філіп Брідлав, пише "Голос Америки".

"Є стриманість щодо швидких дій через побоювання, що пан Путін може спричинити певні важливі події. Як я вже казав багато разів, ситуація з F-16 – це якраз той випадок", — сказав генерал.

За словами Брідлава, багато країн уже готові почати навчання українців на F-16 — були розроблені попередні плани, але "основне уповільнення цього процесу відбувається всередині" США. Він наголосив, що в питанні надання Україні винищувачів, політика РФ щодо залякування Заходу показала неабияку ефективність.

"Сухопутні війська пана Путіна підводять його на полі. Але путінська війна залякування, його війна щодо стримування Заходу має шалений успіх. І це те, над чим він (Путін, — ред.) наполегливо працює. Це залякування призвело до стримування, і сповільнило такі речі, як відправлення F-16", — додав екс-командувач сил НАТО в Європі.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Раніше видання CNN із посиланням на чиновників повідомляло, що Сполучені Штати Америки все ще чекають від європейських чиновників остаточного плану підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Його мають затвердити у Білому домі перш ніж програма почнеться.

Нагадаємо, речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат заявив, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 стартує вже наприкінці серпня. Загалом льотчикам потрібно приблизно шість місяців для того, щоб опанувати винищувачі. Однак цей термін можна скоротити до чотирьох місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.08.2023 22:55