Фото: Pexels

Чому в Україні зросла кількість ФОПів: пояснення Гетманцева

Попри повномасштабне вторгнення Росії в Україну кількість фізичних осіб підприємців (ФОПів) останнім часом значно збільшилася. Цей приріст пов'язують з питанням мобілізації та податками.

Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв'ю "Укрінформ".

За його словами, збільшення кількості ФОПів значною мірою пов'язане з оптимізацією податків та зі спробою обійти певні мобілізаційні процедури.

"Мені як провладному політикові легше було б сказати, що економіка відновлюється: дивіться, мовляв, яке зростання. Економіка справді відновлюється, але, на жаль, не такими темпами, якими зростає кількість ФОПів", — заявив він.

Нардеп провів на своєму Telegram-каналі опитування. За його словами, думки учасників розділилися: половина респондентів вважає, що справді йдеться про адаптацію економіки, інша половина — що це побудова схем з ухилення від оподаткування.

"Я, на жаль, змушений погодитися із останніми. Бо належних передумов для суттєвого зростання економіки немає. І збільшення кількості ФОПів значною мірою пов’язане з оптимізацією податків та зі спробою обійти певні мобілізаційні процедури — постановку на облік у ТЦК під час найму", — підкреслив Гетманцев.

Варто зазначити, що у 2023 році в Україні відкрилися понад 300 тисяч нових фізичних осіб підприємців. Також у нашій державі запрацювало 37 тисяч нових компаній. Це на 7% більше, ніж у 2021 році. Київ виявився лідером за кількістю нових реєстрацій ФОП. У столиці відкрили 14,18% нових справ. Дніпропетровська (8.97%) та Львівська області (7.73%) посідають друге і третє місця за кількістю нових підприємців.

Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що понад 14 тисяч підприємців отримали гранти на старт або розвиток власної справи. Загалом від початку дії проекту "єРобота" держава виділила понад сім мільярдів гривень для бізнесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.03.2024 14:31