Жозеп Боррель. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Чому внески Угорщини до фонду ЄС не підуть на військову допомогу Україні: пояснення Борреля

Внески Угорщини в Європейський фонд миру не спрямовуватимуть на будь-яку військову допомогу Україні. Фінансування надходить через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени ЄС.

Про це Високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив під час прес-конференції після зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу в Брюсселі 27 травня.

У відповідь на запитання, чому Угорщина блокує надання Києву військової допомоги, топ-дипломат ЄС сказав, що не хоче спекулювати про ймовірні причини, але наголосив, що "цю затримку можна виміряти людськими життями".

"Так, можливо, у держави-члена можуть бути причини та аргументи, щоби не погоджуватися з чимось і шукати інші речі, які не пов'язані між собою. Але, як сьогодні говорили деякі країни-члени, вони мають бути пропорційними вашим занепокоєнням", — додав він.

Боррель підтвердив домовленість, що угорський внесок до Європейського фонду миру "не буде використаний для надання військової підтримки Україні — не лише для летальної зброї, а "для будь-якого виду військової підтримки України".

"Згідно з нашими правилами, нам потрібна одностайність для того, щоби затвердити рішення про фонд для військової допомоги Україні, які перебувають на розгляді", — підсумував він.

Євросоюз іще з 2022 року надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру — зокрема, з нього компенсують витрати країнам-членам за надану Україні зброю. Фінансування надають через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени. Останні місяці це робила Угорщина, яка під різними приводами відмовлялась схвалювати поповнення Європейського фонду миру на 500 мільйонів євро. Тепер позиція Будапешта не дає запустити спецфонд для України в розмірі 5 мільярдів євро на рік у межах Європейського фонду миру.

Нагадаємо, раніше Боррель заявив, що Китай може використати свій вплив на Російську Федерацію, що прискорить настання миру в Україні. Пекін до цього часу не постачав зброю країні-агресору.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.05.2024 19:47