Фото: Fredrik Varfjell / NTB / AFP / East-News

Далекобійні РСЗВ та радари Arthur: Норвегія виділяє Україні нову військову допомогу

Міністерство оборони Норвегії надасть Україні три радари Arthur та вісім далекобійних реактивних артилерійських установок типу MLRS. Військова допомога для Збройних сил України виділяється у тісній співпраці з Великою Британією.

Про це повідомив очільник оборонного відомства Норвегії Бьорн Арільд Грам.

Відтак, наші воїни отримають три контрбатарейні радари Arthur та вісім далекобійних реактивних систем залпового вогню.

"Український народ показав дивовижну стійкість. Їхня боротьба  це і наша боротьба  за свободу, демократію та безпеку", — заявляє міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Конкретний тип РСЗВ у повідомленні не вказується, але на ілюстрації зображено установку, схожу на М270 MLRS, яку Україна раніше вже отримувала від Британії.

Крім того, Норвегія ухвалила рішення передати Україні три радари Arthur зі складу Міноборони. Ці радари використовують для виявлення ворожої артилерії. 

"Український народ показав вражаючу стійкість. Їхня боротьба  це і наша боротьба  за свободу, демократію та безпеку", — додав міністр оборони.

Радари Arthur 

Радар ARTHUR

Фото: ЗСУ

Контрбатарейний радарний комплекс, розроблений шведською компанією Ericsson Microwave Systems спільно зі збройними силами Норвегії та Швеції. У британській армії його називають "мобільний засіб артилерійського спостереження за полем бою".

Мобільний радар С-діапазону з пасивною фазованою антенною решіткою призначений для виявлення ворожої польової артилерії та був розроблений як основний елемент сенсорної системи протидії батареям на рівні бригади або дивізії. Радарний комплекс змонтований на шасі гусеничного всюдихода Bandvagn 206, розробленого компанією Hägglunds (тепер частина британської BAE Systems Platforms & Services).

Він може вираховувати місцеперебування ворожих гаубиць на відстані 20-25 км і 120-мм мінометів на відстані 35-40 км з круговою вірогідною похибкою 0,35%. Частково заснований на тій же технології, що й радар Saab Giraffe, Arthur може одночасно сканувати до 100 цілей за хвилину, а також відстежувати політ снарядів та обчислювати точки влучання для коригування власної артилерії.

Нагадаємо, 9 травня США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,2 мільярда доларів. Він спрямований на зміцнення протиповітряної оборони, оскільки Росія останнім часом посилила атаки безпілотниками та ракетами. Раніше координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, що Сполучені Штати першочергово акцентують на потребі України в сучасних системах протиповітряної оборони. У Вашингтоні відзначили ефективність ППО під час останніх обстрілів.

Також днями стало відомо, що Білий дім планує виділити нові кошти для допомоги Україні. Адміністрація президента США Джо Байдена активно обговорює це питання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.05.2023 20:50