Фото: Радіо Свобода

"Давайте на руку": митрополит Павло відмовився вдягати електронний браслет (відео)

Колишній намісник Києво-Печерської Лаври, митрополит УПЦ МП Павло Лебідь, якому у суботу обрали запобіжний захід, відмовився у залі суду надягати електронний браслет.

За словами священнослужителя, йому протипоказано вдягати електронний браслет на ногу за станом здоров'я. Паша "Мерседес" зазначив, що у нього проблеми із венами, тому вдягнути браслет на ногу він не може.

Також на захист митрополита Павла став і його адвокат, який заявив, що Лебідь не відмовляється виконувати ухвалу суду, та запропонував викликати до суду лікаря, аби той встановив, що браслет вдягнути неможливо.

Що відомо про справу Паші "Мерседеса"

Вранці 1 квітня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу.

Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України.

СБУ зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності Павла до цих злочинів.

Зокрема, встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

За даними слідства, Лебідю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Також спецслужба оприлюднила нарізку з телефонних розмов і проповідей Павла.

Нагадаємо, що священники УПЦ МП 29 березня повинні були звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Та вони цього не зробили, ба більше — зібрали людей на молебень. Відбувся молебень й 30 березня. Того ж дня митрополит Павло почав погрожувати президентові Володимирові Зеленському.

Після цього представники УПЦ МП звернулися до Господарського суду з метою визнання недійсним припинення договору оренди. Своєю чергою суд відхилив позов.

Мінкульт створив комісію, до складу якої увійшли семеро представників від МКІП, п'ятеро представників від заповідника "Києво-Печерська Лавра" та три представники від УПЦ. Ця група повинна проводити огляд 77 об'єктів, описуватиме майно та запечатуватиме перевірені об'єкти. Однак 31 березня комісію не пустили до Лаври, а сам Павло анонсував "штурм Лаври". Ввечері цього ж дня Мінкульт подав позов до Господарського суду міста Києва через перешкоджання УПЦ МП управлінню держмайном у Києво-Печерській лаврі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.04.2023 22:17